Tramp prodaje strateške rezerve nafte da popuni budžet

Dodajte komentar

Bijela kuća planira da proda polovinu nacionalnih strateških rezervi nafte (SPR) kako bi srezala javni dug, u okviru serije izmjena predloženih radi promjene uloge federalne vlade na energetskim tržištima, javlja agencija “Blumberg”.

Prvim prijedlogom budžeta američkog predsjednika Donalda Trampa, koji je djelimično predstavljen u ponedjeljak, predviđeno je prikupljanje 500 miliona dolara u fiskalnoj 2018. godini od prodaje nafte iz SPR, i čak 16,6 milijardi dolara od prodaje nafte u narednoj deceniji.

Prijedlogom se, takođe, poziva na povećanje državnih prihoda time što bi se omogućilo bušenje u Arktičkom nacionalnom rezervatu divlje prirode.

Međutim, predsjednički prijedlog budžeta, kako navodi njujorška agencija, obično pretrpi značajne izmjene u Kongresu, ali barem pruža uvid u prioritete Bijele kuće.

Američke Strateške rezerve nafte (SPR) trenutno sadrže 687,7 miliona barela nafte na određenim lokacijama u Teksasu i Luizijani, a omogućavaju brzu preraspodelu tog energenta u slučaju prirodnih katastrofa ili neplaniranih nesrećnih slučajeva, navodi se na sajtu američkog Ministarstva za energetiku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *