Teroristički napad u Mančesteru nije uzdrmao svjetske berze

Dodajte komentar

Glavni berzanski indeksi u Evropi zabilježili su mahom pozitivne promjene na jučerašnjem trgovanju nakon nastavka rasta poslovne aktivnosti u eurozoni i u maju.

Njemački DAX je porastao 0,3% na 12.659 poena, a dobitnici dana bili su E.ON i Thyssenkrupp. Francuski CAC je dodao 0,5% na 5.348 poena, a bankarski sektor je zabilježio skok od 0,8%, podržan najbržim tempom rasta privatnog sektora u Francuskoj u posljednjih šest godina. Teroristički napad koji se dogodio u ponedjeljak u Mančesteru, djelimično je uzdrmao britansko tržište kapitala i oslabio nacionalnu valutu. Reperni indeks Londonske berze, FTSE 100, zabilježio je blagi pad od 0,2%.

Američke berze zatvorile su jučerašnje trgovanje beležeći pozitivne promene. Dow Jones je rastom od 0,2% dostigao skoro 20.938 poena, S&P500 je identičnim skokom okončao trgovanje na 2.398 poena, dok je Nasdaq nevelikim rastom stigao do 6.138 poena. Pažnju investitora privukao je i predlog budžeta Bijele kuće za narednu godinu, u kojem se kao cilj navodi smanjenje federalne potrošnje za 3.600 milijardi USD u narednih deset godina.

Tržište nafte je zabilježilo pozitivne promjene – WTI je okončao trgovanje na 51,5 USD po barelu, što je njegov petonedjeljni maksimum, dok je Brent dostigao 54,2 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *