Telekomunikacioni S&P 500 indeks na ivici ukidanja

Dodajte komentar
Wall Street

Talas spajanja, preuzimanja, pa na kraju i propasti telekomunikacionih kompanija u SAD-u od njihovog je S&P 500 berzanskog indeksa stvorio tek sjenku, pa se čak razmišlja o njegovom ukidanju.

“Telekomunikacioni sektor je evoluirao. Razmatramo kako te promjene utiču na tržište i očekujemo konsultacije s investitorima u bliskoj budućnosti”, izjavio je za Reuters David Blitzer, predsjednik Odbora za indekse u S&P Dow Jones Indices.

S&P 500 Telecommunications Services Sector index – kako je službeni naziv ovog mjerila – osnovan je 1996. godine, a tada je brojio 14 dionica. Sada je sastavljen od svega četiri, a u već u trećem tromjesečju moglo bi ih biti samo tri. Stoga sve više investitora upozorava na njegovu (ne)relevantnost. Najveća dionica u indeksu trenutno je AT&T. Za razliku od vrhunca iz 1999. kada je telekom indeks učestvovao sa devet posto tržišne kapitalizacije u S&P 500 indeksu, sada učestvuje sa dva posto. O njegovoj minornosti dovoljno govori podatak da je jedini među 10 sektorskih S&P 500 indeksa kojeg ne prate berzansko utrživi fondovi (ETF) jer zbog premalog broja dionica ne mogu udovoljiti regulatornim zahtjevima.

U slučaju da se ovaj indeks ukine, sadašnji predstavnici mogli bi se prebaciti u indeks tehnologije, odnosno široke potrošnje ili usluga. Osim ukidanja, u S&P Dow Jones Indicesu razmišljaju i o reorganizaciji. U tom kontekstu jedna od opcija je njegovo proširivanje s dionicama operatera kablovske televizije.

Međutim, kablovske kompanije poput Comcasta ili Charter Communicationsa ili medijske kompanije poput Netflixa drugačije su regulisane od telekomunikacijskih kompanija, a nude i drugačije usluge, pa je pitanje koliko su pogodne da budu “u istom košu”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *