Montenegro Airlines leti ka stečaju?

1 komentar

Poreska uprava odbila je zahtjev nacionalnog avio-prevoznika Montenegroerlajnza za reprogram poreskog duga od preko 15 miliona eura. Rješenje je, kako je “Danu” potvrđeno iz Poreske uprave, dostavljeno toj kompaniji, a njihov zahtjev za otplatu duga u 60 mjesečni rata odbijen je jer su bili korisnini državne pomoći.

Za one kompanije koje nijesu reprogramirale poreski dug, jedno od rješenja je uvođenje stečaja, što pokazuje da nacionalni avio-prevoznik ipak neće moći da se izvuče iz ogromnih dugova i završiće u stečaju. Iz Poreske uprave, na čijem je čelu Miomir M. Mugoša, u više navrata su poručivali da će kompanije koje se nisu prijavile za reprogram, ili im reprogram nije odobren iz nekog razloga, morati da se suoče sa ozbiljnim posledica kao što je pojačan inspekcijski nadzor, ali i zahtjev Privrednom sudu uza uvođenje stečaja. Ipak, imajući u vidu da je poslovanje kompanije Montenegroerlajnz od javnog interesa, naročito sada pred početak turističke sezone, Vlada će pokušati da nađe način da ta kompanija otplati dug, iako su šanse male.

Problemi u nacionalnom prevozniku nastavljaju da se gomilaju. Osim što predvode listu najvećih dužnika po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja sa preko 15 miliona eura, prošle godine su ostvarili i rekordan gubitak od preko 11 miliona eura.

Nacionalni avio-prevoznik Montenegroerlajnz završio je prošlu godinu sa rekordnim gubitkom u poslovanju za poslednjih deset godina u iznosu od 11,5 miliona eura. Oni su za milion uvećali gubitak u odnosu na 2015. godinu, kada su poslovnu godinu završili sa minusom od 10,4 miliona eura.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *