Ublažavanje političkih tenzija donijelo oporavak Wall Street-u

Dodajte komentar

Američki berzanski indeksi zabilježili su oporavak u petak nakon što je smanjena zabrinutost oko političke stabilnosti nove administracije.

Prethodno, američke akcije pretrpele su najveći pad u tekućoj godini nakon što su procurjele informacije da je Tramp tražio obustavljanje federalne istrage u vezi sa odnosima njegovih bliskih saradnika sa Rusijom. Dow Jones se oporavio 0,7% na 20.804,8 poena, a najveći doprinos rastu dali su Boeing i Caterpillar.

Indeks S&P 500 je zabilježio identičan rast na 2.381,7 poena, uz najveći skok industrijskog sektora, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, skočio pola procenta na 6.083,7 poena. Na nedjeljnom nivou, sva tri ključna pokazatelja zabilježila su pad vrijednosti u rasponu 0,4-0,6%.

I evropska tržišta kapitala registrovala su oporavak u petak, a najveći skok zabilježile su akcije auto sektora. Italijanski Fiat Chrysler se oporavio skoro 4% nakon velikog pada prethodnih dana, nakon što su pojačane indicije da bi i ova kompanija, poput VW-a, mogla biti predmet dizel skandala. Francuski CAC se u petak oporavio 0,7%, britanski FTSE je dodao pola procenta, dok je njemački DAX porastao 0,4%. Na nedeljnom nivou, evropska tržišta su mahom zabilježila pad vrijednosti, izuzev britanskog, s obzirom da je FTSE ojačao pola procenta. CAC je tokom sedmice oslabio 1,5%, dok je DAX pao preko 1%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *