Obilježen Dan ženskog preduzetništva

Dodajte komentar

Veće učešće žena u kreiranju poslovnog okruženja i razvoju privrede je od velikog značaja, pri čemu se kroz razvoj ženskog preduzetništva traži izlaz iz nezaposlenosti, saopštio je ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka.

On je, na konferenciji Moć žene kojom je obilježen Svjetski dan ženskog preduzetništva, kazao da je žena u biti pokretač mnogih promjena i da joj potencijal koji posjeduje treba omogućiti da i ostvari.

Socijalna politika jačanjem ekonomskog položaja žena kroz razvoj ženskog preduzetništva traži izlaz iz nezaposlenosti u mnogim zemljama, pa i u Crnoj Gori, te je veće učešće žena u kreiranju poslovnog okruženja i razvoju privrede od velikog značaja”, poručio je Zenka.

Na konferenciji je, kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ocijenjeno da ekonomski jaka žena sebe ostvaruje, osvješćuje i ojačava.

Ministar ekonomije, Dragica Sekulić, kazala je da vjeruje da će Strategija razvoja ženskog preduzetništva kreirati neophodne preduslove i osnova na kojima će žene moći da ravnopravno iskažu preduzetničke potencijale i unaprijede svoj položaj u društvu po svim osnovama.

“Kroz stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta i pružanje podrške razvoju preduzetničkih potencijala žena razvijaće se postojeća i otvarati nova preduzeća, kreirati nova radna mjesta, te ukupno razvijati sektor MSP i preduzetništva u Crnoj Gori”, poručila je Sekulić.

Stalni predstavnik Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i koordinator Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona McCluney, prenijela je uvjerenje UNDP da odgovor na situaciju u zemlji leži u posvećenom vođstvu, te kazala da je zadovoljna što je na čelu resora ekonomije žena.

“Vrlo je važno pružiti podršku za stvaranje povoljnih uslova u tom pravcu, uključujući aktivno učešće u razvojnim politikama, te sprovođenje postojećih servisa u ovoj oblasti”, dodala je McCluney.

Predstavnik Glavnog grada, Vladimir Rajčić, govorio je o inicijativama i predanosti Glavnog grada Podgorica unaprijeđenju biznis ambijenta kao jednog od elementarnih preduslova za rast i razvoj cjelokupne društvene zajednice.

Predsjednik Udruženja preduzetnica Crne Gore, Edita Dautović, zahvalila je svima na učešću u radu konferencije, posebno preduzetnicama iz regiona.

Ona je konstatovala da su primjeri dobre prakse i iskustva koja su se mogla čuti i razmijeniti na konferenciji bila izuzetno korisna u daljem razvoju oblasti ženskog preduzetništva u Crnoj Gori.

Konferenciju je organizovalo Udruženje preduzetnica Crne Gore u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, Kancelarijom Programa za razvoj UN u Crnoj Gori i Glavnim gradom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *