Oporavak američkih indeksa, nafta nastavila uzlazni trend

Nakon što je dan ranije zabilježena snažna korekcija tržišta usljed političkih turbulencija u Bijeloj kući, američki berzanski pokazatelji jučerašnji dan završili su u plusu, a ovaj put telekomunikacioni sektor predvodio je dobitnike.

Dow Jones oporavio se 0,3% na 20.663 poena, dok je S&P 500 uvećao vrijednost za 0,4% na 2.365,7 poena. Snažniji skok zabilježio je Nasdaq, čija je vrijednost na kraju sesije iznosila 6.055,1 poen, uz rast od 0,7%.

Neizvjesnost koja je pogodila Ameriku prelila se i na evropske berze, koje su uglavnom ubilježile negativne promjene. Britanski FTSE oslabio je dodatnih 0,9% na 7.436,4 poena, dok je njemački DAX skliznuo 0,3% na 12.590,1 poen. Francuski CAC spustio se za 0,5% na 5.289,7 poena, a finansijski i automobilski sektor zabilježili su najveće gubitke.

Nafta je nastavila uzlazni trend – WTI je uvećao vrijednost 0,5% na 49,3 USD po barelu, dok je evropski reper Brent registrovao identičan oporavak i dostigao 52,5 USD po barelu. Fokus investitora i dalje je na predstojećem sastanku članica OPEC organizacije sljedeće nedelje, a saudijski i ruski ministri energetike već su se izjasnili da podržavaju produženje smanjenja proizvodnje do marta 2018.

Check Also

Kinezima ne daju dozvolu za dio trase

Ministarstvo održivograzvoja i turizma (MTOR) odbilo je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju poddionice …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *