Oporavak američkih indeksa, nafta nastavila uzlazni trend

Nakon što je dan ranije zabilježena snažna korekcija tržišta usljed političkih turbulencija u Bijeloj kući, američki berzanski pokazatelji jučerašnji dan završili su u plusu, a ovaj put telekomunikacioni sektor predvodio je dobitnike.

Dow Jones oporavio se 0,3% na 20.663 poena, dok je S&P 500 uvećao vrijednost za 0,4% na 2.365,7 poena. Snažniji skok zabilježio je Nasdaq, čija je vrijednost na kraju sesije iznosila 6.055,1 poen, uz rast od 0,7%.

Neizvjesnost koja je pogodila Ameriku prelila se i na evropske berze, koje su uglavnom ubilježile negativne promjene. Britanski FTSE oslabio je dodatnih 0,9% na 7.436,4 poena, dok je njemački DAX skliznuo 0,3% na 12.590,1 poen. Francuski CAC spustio se za 0,5% na 5.289,7 poena, a finansijski i automobilski sektor zabilježili su najveće gubitke.

Nafta je nastavila uzlazni trend – WTI je uvećao vrijednost 0,5% na 49,3 USD po barelu, dok je evropski reper Brent registrovao identičan oporavak i dostigao 52,5 USD po barelu. Fokus investitora i dalje je na predstojećem sastanku članica OPEC organizacije sljedeće nedelje, a saudijski i ruski ministri energetike već su se izjasnili da podržavaju produženje smanjenja proizvodnje do marta 2018.

Check Also

Koliko najveće svjetske kompanije zarađuju po sekundi

Jeste li se ikad zapitali koja kompanija zarađuje najviše novca na svijetu? Title max je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *