Ništa od Etične banke u Hrvatskoj

Hrvatska narodna banka potvrdila je u četvrtak da je odbila da da odobrenje za rad etičnoj banci te saglasnost za članove uprave i nadzornog odbora te banke, uz ostalo i stoga što osnivač banke nije dokazao da je osigurao sredstva za incijalni kapital, odredbe statuta su u suprotnosti sa Zakonom o kreditnim institucijama, a predloženi čelnici ne zadovoljavaju zakonske uslove za imenovanje.

“Zadruga za etično finansiranje kao osnivač etične banke nije dokazala da su osigurana sredstva za inicijalni kapital banke, što je uslov za izdavanje odobrenja za rad kreditne institucije prema članku 65. Zakona o kreditnim institucijama. Statutom etične banke predviđen je kapital od 80 miliona kuna, a Zakonom o kreditnim institucijama propisan je za banku inicijalni kapital od najmanje 40 miliona kuna. Prikupljanje takvih iznosa zadruga nije dokumentovala”, navode iz HNB-a.

Iz centralne banke Hrvatske ističu i kako su odredbe statuta etične banke u suprotnosti s odredbama Zakona o kreditnim institucijama.

“Statut etične banke određuje, naime, da se temeljni kapital može povećati ulozima u novcu, stvarima i pravima, što je protivno odredbi članka 20. stavka 3. Zakona o kreditnim institucijama, prema kojem se temeljni kapital kreditne institucije može povećavati samo ulozima u novcu, a samo izuzetno u jasno propisanim slučajevima u pravima, dok je ulaganje stvari isključeno kao mogućnost”, kažu u HNB-u.

 

Check Also

Aerodromi će opslužiti 300.000 putnika više nego 2017.

Aerodromi Crne Gore će u ovoj godini opslužiti skoro 300.000 putnika više nego prošle, saopštio …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *