Ništa od Etične banke u Hrvatskoj

Dodajte komentar

Hrvatska narodna banka potvrdila je u četvrtak da je odbila da da odobrenje za rad etičnoj banci te saglasnost za članove uprave i nadzornog odbora te banke, uz ostalo i stoga što osnivač banke nije dokazao da je osigurao sredstva za incijalni kapital, odredbe statuta su u suprotnosti sa Zakonom o kreditnim institucijama, a predloženi čelnici ne zadovoljavaju zakonske uslove za imenovanje.

“Zadruga za etično finansiranje kao osnivač etične banke nije dokazala da su osigurana sredstva za inicijalni kapital banke, što je uslov za izdavanje odobrenja za rad kreditne institucije prema članku 65. Zakona o kreditnim institucijama. Statutom etične banke predviđen je kapital od 80 miliona kuna, a Zakonom o kreditnim institucijama propisan je za banku inicijalni kapital od najmanje 40 miliona kuna. Prikupljanje takvih iznosa zadruga nije dokumentovala”, navode iz HNB-a.

Iz centralne banke Hrvatske ističu i kako su odredbe statuta etične banke u suprotnosti s odredbama Zakona o kreditnim institucijama.

“Statut etične banke određuje, naime, da se temeljni kapital može povećati ulozima u novcu, stvarima i pravima, što je protivno odredbi članka 20. stavka 3. Zakona o kreditnim institucijama, prema kojem se temeljni kapital kreditne institucije može povećavati samo ulozima u novcu, a samo izuzetno u jasno propisanim slučajevima u pravima, dok je ulaganje stvari isključeno kao mogućnost”, kažu u HNB-u.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *