Koje bi ekonomske posljedice donio rat sa Sjevernom Korejom?

Dodajte komentar

Skuplji telefoni i televizori, poremećaj u svjetskoj trgovini kao i veći američki javni dug bile bi najvažnije ekonomske posljedice rata na korejskom poluostrvu.

Testiranje sjevernokorejske balističke rakete pokazalo je kako ta izolovana država razvija sve sofisticiraniju vojnu tehnologiju. To je samo još više podiglo tenzije između Zapada i Pjongjanga.

Posljednje istraživanje koje prenosi CNBC ističe kako bi globalna ekonomija prilično osjetila posljedice ratnih djelovanja u Koreji zbog vjerovatnog uključivanja SAD kao i značaja privrede Južne Koreje u svjetskim okvirima. Ako se južnokorejski BDP zbog rata prepolovi, globalni BDP smanjiće se jedan odsto, što znači da će pasti na dva odsto. Osim toga, ta je država četvrti svjetski proizvođač potrošačke elektronike po vrijednosti, a čak i kratkotrajni rat sa sjevernim susjedom imao bi katastrofalne posljedice. U tom bi slučaju ostali proizvođači elektronike morali da pronađu druge dobavljače kako bi nadomjestili nedostatak južnokorejskih dijelova.

Međutim, u svijetu ne postoji dovoljno kapaciteta koji bi mogli da nadomjeste južnokorejsku proizvodnju. To bi dovelo do zaustavljanja proizvodnje kod dijela drugih proizvođača, a što bi za posljedicu imalo oštar rast cijena potrošačke elektronike. Međutim, tu ekonomski uticaj ne staje.

“Američka potrošnja na elektroniku, uključujući pametne telefone, kamere i računara, čini jedan odsto potrošačke korpe. Ako Korejski rat dovede do dupliranja cijena, inflacija u Americi porašće za jedan odsto”, stoji u analizi.

Poremećaj svjetske trgovine takođe bi bio vrlo izgledan. Naime, devet od 10 najprometnijih kontejnerskih luka nalazi se u Aziji, uključujući i južnokorejski Busan. Stoga bi posljedice sukoba između dvije Koreje osjetile i države koje ni na koji način direktno ne bi bile uključene. Na kraju, tu je uticaj i na američke javne finansije. Ako SAD ulože u posleratnu obnovu Južne Koreje jednak iznos uložen u Avganistan i Irak, to će javni dug povećati za trećinu, upozorava izvještaj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *