Feribot Dubrovnik danas kreće za Bari

Dodajte komentar

Feribot “Dubrovnik” riječke “Jadrolinije”, koja će u narednom periodu održavati liniju Bar-Bari-Bar, na prvo putovanje u iz Luke Bar kreće danas u 22 sata. Dubrovnik će ploviti na liniji Bar-Bari-Bar jednom nedjeljno u toku maja, septembra, oktobra i novembra, a dva puta nedjeljno tokomjuna, jula i avgusta.

Feribot “Dubrovnik” je dugačak 122,06 metara, širok 18,82 metara a visok 12,55 metara sa gazom 4,83 metra. Kreće se brzinom 20 čvorova, a maksimalan kapacitet putnika mu je 1.300 osoba. Kapacitet vozila iznosi 300 automobila. Brod ima 148 kabina sa ukupno 457 kreveta.

Predstavnici “Barske plovidbe” i hrvatske Jadrolinije potpisali su u aprilu, u Rijeci ugovor o međusobnoj saradnji, čime je omogućeno ponovno uspostavljanje pomorske linije Bar-Bari.

Iz barske kompanije ranije su kazali da je od svih ponuda za “Barsku plovidbu” najpovoljnija ona koju je dala “Jadrolinija”, kao i da će od poslovne saradnje sa tom renomiranom i najstarijom feri kompanijom na Jadranu, barsko preduzeće imati isključivo korist.

To nije prvi put da se linija Bar-Bari održava na ovaj način. Podsjetićemo da je nešto slično rađeno i 90-ih godina navedeno je iz Barske plovidbe. Predstavnici barske kompanije su najavili da će njihov stručni tim i dalje ispitivati tržište polovnih feri brodova, odnosno raditi na pronalaženju adekvatne zamjene brodu Sveti Stefan dva.

Barska plovidba posljednjih mjeseci svakodnevno preduzima aktivnosti na ponovnom uspostavljanju linije Bar-Bari. Nažalost, zbog oskudnog tržišta polovnih feri brodova i nepovoljnog tržišta vozarina “Barska plovidba” to nije mogla uraditi sa brodom koji bi bio u njenom vlasništvu, odnosno sa brodom uzetim u vremenski najam tajm čarter rekli su iz barske kompanije. Predstavnici barske kompani-
je su, kako su naveli, uporedo sa ispitivanjem tržišta, komunicirali sa više subjekata koji su pokazali interesovanje za uspostavljanje raznih vidova saradnje sa “Barskom plovidbom”.

Brodska linija sa Italijom uspostavljena je 1965. godine. Brod Sveti Stefan dva od 3. decembra prošle godine nije plovio na toj liniji, zbog ukidanja klase, od strane sertifikacionog društva “Bureau Veritas”.

Sveti Stefan dva je u nedjelju iz barske luke isplovio na posljednje putovanje u rezalište u Turskoj. Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede “svetac” je prodat po cijeni od 265 dolara po toni.

Izvršni direktor “Barske plovidbe” Milo Paunović je ranije Pobjedi kazao da se u ovom momentu na svjetskom tržištu ne prodaje polovan feribot koji bi odgovarao potrebama linije Bar Bari.

“Barska plovidba” je osnovana 2000. godine nakon statusne segmentacije nekadašnje “Prekookeanske plovidbe”. Država i državni fondovi posjeduju ukupno 51,9 odsto akcijskog kapitala.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *