Novi megaprojekt u Dubaiju: 1,7 milijardi dolara za dva nova vještačka ostrva

Dubai planira da uloži 1,7 milijardi američkih dolara u projekt nasipanja dva vještačka ostrva sa obije strane luksuznog hotela Burj Al Arab.

Novi megaprojekt nosi naziv Marsa Al Arab i podrazumijeva gradnju odmarališta koje bi trebalo povećati broj posjetilaca Ujedinjenih Arapskih Emirata na 20 miliona godišnje. Sve ovo je priprema za svjetsku izložbu World Expo koja će se 2020. godine održati u Dubaiju.

Gradnja dva nova vještačka ostrva treba početi u junu ove godine, a završetak je planiran krajem 2020.

Dubai Holding je u nedjelju objavio planove gradnje, a događaju je prisustvovao šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, potpredsjednik i premijer UAE, kao i vladar Dubaija.

Marsa Al Arab će se prostirati na površini od oko 370.000 m2 i njime će se dosadašnjoj obali dodati 2,2 kilometra plaže. Jedno ostrvo će biti posvećeno zabavi i porodičnom turizmu, dok će drugo biti mjesto luksuznog odmarališta.

Novi ambiciozni projekt obuhvataće i privatnu marinu, klub jahti, rekreativne atrakcije, restorane i kafiće, heliodrom, hotel, ogromni prodajni prostor i 300 apartmana s pogledom na more.

Stambeno ostrvo će se nalaziti lijevo od poznatog vještačkog ostrva Burj Al Arab Jumeirah i ponuditi 140 luksuznih vila.

Nije objavljeno kako će se projekt finansirati.

Check Also

Otvaranje prve faze Luštice Bay 11. avgusta (video)

Prva faza razvoja novog turističkog grada na Jadranu Luštica Bay odvija se prema očekivanjima a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *