Fiskalne mjere se još dogovraju

Dodajte komentar

Konkretne fiskalne mjere, koje Vlada namjerava da uvede u junu još nijesu zaokružene, ali će obezbijediti finansijsku stabilnost i razvoj, saopštio je premijer Duško Marković juče u Kolašinu.

“Naš je plan da do 2019. godine eliminišemo ekonomski deficit i uđemo u fazu budžetskog suficita, pa da kasnije i javni dug dobije opadajući trend. U tom smislu ćemo se opredijeliti za kombinaciju mjera, koje će da pojačaju naš potencijal i na prihodnoj strani i, istovremeno, da eliminišemo sve ono što može biti neumjereno trošenje. Nema zaduživanja za potrošnju, ona se mora finansirati iz realnih prihoda, a zaduživati se možemo za razvoj i kapitalne investicije, kazao je Marković.

On je uvjeren da će od Svjetske banke “dobiti razumijevanje za kreditnu podršku”, a današnja posjeta potpredsjednika te institucije je, navodi Marković, dovoljno govori o kredibilitetu Crne Gore.

On nije konkretno odgovorio ni na pitanje novinara kako Vlada namjerava da riješi probleme u Montenegro erlajnsu i željezničkim preduzećima, budući da im ne može biti odobren reprogram poreskog duga, zbog toga što su primali državnu pomoć. Međutim, uvjeren je, da će se naći rješenje za taj problem.

“Tamo je teška situacija. Ono što smo morali je da kadrovski konsolidujemo stanje u tim javnim preduzećima, jer nije bilo zadovoljavajuće. U Montengro erlajnsu su te kadrovska promjene dale rezultate. Sada imamo tim koji tamo projelctuje sanacioni program, ali i razvojne aspekte. Vjerujm da ćemo, zajedno sa njima, u najskorije vrijeme, naći najkvalitetniji odgovor. Vlada je odlučna da sačuva našu aviokompaniju jer je ona važna za našu ekonomiju, naročito za turizam”, rekao je Marković.

On je kazao i da su “slične namjere kada je riječ o Željezničkoj infrastrukturi (ŽICG), pa su postavljeni novi upravljači, sa kojom se sada traže odgovarajuća rješenja.

Marković je kazao da je nova ponuda poljske kompanije OT Logistics za Luku Bar daleko povoljnija od prethodne, koja je proizilazila iz tenderskog procesa i ima nekoliko opcija. On je podsjetio da je Savjet za privatizaciju u utorak odbio prigovor Poljaka, ali je ostavljena mogućnost da se s njima razgovara u budućnosti.

“Definitivno je to ozbiljna kompanija koja želi da se bavi osnovnom djelatnošću da ulaže u tu djelatnost, poveća ulaganja, poveća promet, ali to je sada stavar našeg dijaloga i ja vjerujem da ćemo taj dijalog sačuvati. Uvjeren sam da ćemo u novoj prilici za privatizaciju Luke Bar imati situaciju da na pravi način valorizujemo taj nesporni ekonomski i sveukupni potencijal”, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, postojala je i opcija da se već sada prihvati nova ponuda Poljaka. Ona bi, objasnio je Marković, “podrazumijevala da oni odustaju od dijela imovine Luke, koja je bila predmet tenderske ponude, a nije bila vezana za osnovnu djelatnost”.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *