Apple izdaje korporativne obveznice denominovane u eurima

Dodajte komentar

Tehnološki gigant Apple objavio je da izdaje obveznice denominovane u eurima, koje će imati rok dospijeća 8 i 12 godina, u vrijednosti od oko 5 milijardi EUR.

Imajući u vidu trenutno niske kamatne stope, kompanija se odlučila na ovaj vid prikupljanja kapitala, iako već ima snažnu gotovinsku poziciju od 256,8 milijardi USD. Plan je da se prikupljena sredstva ulože u otkup sopstvenih akcija, isplatu dividende, kapitalna ulaganja i akvizicije, kao i u kratkoročne hartije od vrednosti.

Početkom mjeseca, Apple je uvećao iznos koji isplaćuje na ime dividende na 13,22 milijarde USD, što je najveći apsolutni iznos koji je neka kompanija isplatila putem dividende. Prethodne nedjelje Apple je najavio da planira izdavanje obveznica u vrijednosti od 7 milijardi USD u Americi. Na kraju prvog tromjesečja tekuće godine, prema podacima Fact Set-a, kompanija se zadužila za 98 milijardi USD. Na jučerašnjem trgovanju akcije Apple-a zabilježile su pad od 3,4% na 150,3 USD, ali uprkos tome registruju snažan rast u tekućoj godini od skoro 30%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *