OT Logistic uputila Vladi izmijenjenu ponudu za Luku Bar

1 komentar
Luka Bar

Poljska kompanija OT Logistic uputila je Vladi i Savjetu za privatizaciju izmijenjenu ponudu za preuzimanje osnovne djelatnosti Luke Bar. Oni, kako saznaju Vijesti nude, kao i ranije, cijenu od 8,52 miliona eura za 30 odsto akcija Luke, pravo upravljanja, ali i podjelu kompanije na dva nova preduzeća čime bi se odrekli značajnog dijela imovine na koju bi kao akcionari imali pravo.

Inovirana ponuda nastala je, prema pismu upućenom Vladi u koje su “Vijesti” imale uvid, u skladu sa zahtjevima predstavnika Vlade i zaključaka sa sastanka održanog sa predstavnicima OTL-a u ponedjeljak u Podgorici.

Prvi čovjek OTL-a Zbignjev Novik i potpredsjednik Pjotr Ambrozovič, prema informacijama Vijesti razgovarali su u ponedjeljak sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem, potpredsjednikom Milutinom Simovićem i savjetnikom premijera za strane investicije Vladimirom Beratovićem.

Poljaci su predložili restrukturiranje Luke Bar koje podrazumijeva podjelu na dva dijela Luka A (core business terminal za žitarice, Ro-Ro terminal, suvi rasuti tereti, tečni terminal) i Luka B (putnički terminal, hotel Sidro, slobodna carinska zona, vojni objekti).

Drugi dio Luke B, prema predlogu, Poljaci bi se obavezali da ustupe Vladi Crne Gore bez naknade i time se odrekli značajnog dijela imovine na koju su kao akcionari imali pravo.

U modifikovanoj ponudi OTL-a navodi se da su spremni da povećaju investicioni program za Luku Bar za milion eura, odnosno na 15,1 milion eura, umjesto prvobitno ponuđenih 14,1 miliona eura.

“Mišljenja smo da bi postojeći radnici Luke Bar trebalo da budu raspoređeni između novih privrednih društava prema stvarnim radnim mjestima koje obavljaju. Spremni smo da investiramo u dalje obrazovanje i formiranje stručnih kadrova za lučki i željeznički biznis u saradnji sa obrazovnim institucijama Crne Gore, kako na nivou srednjeg tako i na nivou visokog obrazovanja”, navodi se u modifikovanoj ponudi.

Savjet za privatizaciju juče je na sjednici odbio kao neosnovane prigovore OTL-a protiv odluka Tenderske komisije o rezultatima tendera za privatizaciju Luke Bar i Montekarga, na koje je ponudu dostavio samo OTL.

Savjet je informisan o novoj, daleko povoljnijoj ponudi ove kompanije, saopšteno je nakon sjednice Savjeta.

Savjet je 24. aprila poništio tender za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar. Razlog je, kako su naveli, to što nijesu zadovoljni ponudom Poljaka. Poništen je i tender za Montekargo.

Ako Montekargo ne bude prodat, traže licencu za prevoz

Poljaci su potvrdili inicijalnu ponudu za Montekargo prema kojoj su ponudili 2,5 miliona eura za 51 odsto akcija tog preduzeća, ukoliko Vlada bude smatrala da je za nju korisno da sprovede privatizaciju ove kompanije.

“U slučaju da Crna Gora odluči da odustane od privatizacije kompanije Montekargo, imajući u vidu neophodnost nuđenja usluga integralnog transporta, a u smislu daljeg razvoja Luke Bar, A dijela, smatramo da je našoj kompaniji neophodna licenca za obavljanje teretnog željezničkog transporta, jer Montekargo ne posjeduje odgovarajuće vagone za transport određenih roba, poput žitarica. Spremni smo da podnesemo zahtjev za izdavanje licence za obavljanje teretnog željezničkog transporta u najkraćem roku, u skladu sa propisima Crne Gore”, navodi se u modifikovanoj ponudi poljske kompanije OT logistics.

(Cijeli tekst u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • “Mišljenja smo da bi postojeći radnici Luke Bar trebalo da budu raspoređeni između novih privrednih društava prema stvarnim radnim mjestima koje obavljaju. Spremni smo da investiramo u dalje obrazovanje i formiranje stručnih kadrova za lučki i željeznički biznis u saradnji sa obrazovnim institucijama Crne Gore, kako na nivou srednjeg tako i na nivou visokog obrazovanja”,- ovo je kljucna recenica ove formalno kao bolje ponude. Nije sustina da se za nistavni kapital sa velikom perspektivom rasta dobije vise para, jer to je najmanji problem. Konacno se iz ove recenice identifikuje najvaznija slabost luckih kapacieteta- nesposobni menadzment i neradni zaposleni, spremni da budu u luckom krugu par satai a potom da pricaju o velicini zarada. A stanje oko ovih pitanja je jos gore u MonteCargo-u.

    Nema spasa za Luku Bar cak ni od kvalitetnog investitora, kasno ce se ovo vidjeti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *