Mješovito kretanje indeksa, Nasdaq u plusu treći dan zaredom

Dodajte komentar

Američka tržišta okončala su jučerašnje trgovanje sa minimalnim promjenama, a glavni podsticaji investitorima ponovo su dolazili iz okruženja nove administracije.

Indeks S&P 500 oslabio je 0,1% na 2.400,7 poena, nakon što je tokom dana stizao do istorijski najviših vrijednosti. Najveći gubitnik bio je sektor komunalnih djelatnosti, dok je sektor zdravstvene zaštite oslabio 0,4% nakon što je Citi snizio kreditni rejting Pfizer-u. Pritisak na ovaj sektor i dalje donosi neizvjesnost u vezi sa budućom regulativom sistema zdravstvene zaštite nakon neuspjelog prvog pokušaja promjene Obamacare-a.

Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, ojačao je i treći dan zaredom, ovaj put za trećinu procenta, dok je Dow Jones neznatno oslabio na 20.979,8 poena. Najveći dobitnik ovog pokazatelja bio je Microsoft, dok je doprinos rastu dao i Home Depot koji je potukao očekivanja tržišta po pitanju kvartalnih prihoda i profita.

Na ekonomskom polju, april je donio slabiji rast broja otpočetih kuća, dok je industrijska proizvodnja porasla 1% u odnosu na očekivanje od 0,4%.

Evropska tržišta kapitala zabilježila su takođe mješovito kretanje, a lider među nacionalnim berzama bio je britanski FTSE, koji je skočio 0,9%, prešavši prvi put prag od 7.500 poena. Njemački DAX je takođe stizao do istorijskog maksimuma, ali je trgovanje okončao u ne velikom minusu, dok je francuski CAC oslabio 0,2%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *