Izbori u Velikoj Britaniji ojačaće funtu i oslabiti akcije

Dodajte komentar

Dobri rezultati Therese May na predstojećim izborima oko podrške Brexitu doprinijeće jačanju britanske funte, a to će uticati i na tržište akcija u Velikoj Britaniji.

Naime, svaki put u proteklih godinu i po dana kada bi ojačala funta, imali smo i kratkoročno slabljenje akcija s tog tržišta i zato vjerovatno treba očekivati isti obrazac, kada se mijenja vrijednost valute i njen uticaj na akcije.

“Nije ista situacija kada se gleda period u srednjem ili dužem roku, jer tada vrijednost akcija zavisi od rasta prihoda i drugih poslovnih rezultata i makroekonomskog okruženja. Kada se pogleda mikro okruženje, zapravo govorimo o poprilično pozitivnim uslovima u Velikoj Britaniji i Evropi koji su stvorili svojevrsni štit za akcije u Britaniji, podjednako kao i za one u EU”, analizira Piter Garnri, direktor strategije na tržištu kapitala “Saxo bank”

Međutim, nastavlja Garnri, kako se približavamo Brexitu s obzirom na aktuelnost člana 50, dugoročno gledano vjeruje da će evropske akcije biti u boljoj poziciji od onih iz Velike Britanije, jer će izlazak iz EU-a ozbiljno uticati na akcije kompanija iz te države.

“U početku, taj izlazak vjerovatno neće imati toliki uticaj na cijelu ekonomiju ali, već sada se javno govori o nekim velikim kompanijama, pa i onima koje su izlistane na berzi, koje planiraju da napuste Veliku Britaniju ili traže off-shore mogućnosti, jer smatraju da će Brexit negativno uticati na njihovo poslovanje”, kaže on.

Investitori u ovom trenutku moraju da paze na kratkoročni uticaj izbora, jer u tom scenariju je samo važno kretanje britanske funte. Ako premijerka May ostvari rezultate kako to sada pokazuju ankete, vrlo je vjerovatan rast vrijednosti funte, a time onda i kratkoročno slabljenje na tržištu akcija u Velikoj Britaniji.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *