Bankari u strahu od izlaska Spotifyja na berzu

Dodajte komentar

Švedski servis za streaming muzike Spotify bit će prva velika kompanija koja će na Njujorškoj berzi (NYSE) izlistati dionice u direktnom izlistavanju.

Kompanija je nedavno vrednovana na 13 milijardi dolara, a njenim dionicama bi trebalo da se počne trgovati na berzi krajem ove ili početkom sljedeće godine. Direktno izlistavnje koriste kompanije koje želeda izađu na berzu, ali ne moraju da prikuljaju kapital već uvrste dionice koje drže postojeći dioničari. Bankari i brokeri s Wall Streeta u pravilu “ne vole” takve kompanije jer eliminišu potrebu za aranžiranjem izdanja, pa time nema ni izdašnih provizija.

No, direktno izlistavanje nosi i zamku velikih fluktuacija cijene jer ne postoji raspon po kojem ulagači upisuju nove dionice. Stoga će potez Spotifyja biti i svojevrsni test može li ovakav način “proći” među investitorima. Ako se pokaže uspješnim i druge kompanije odluče poći tim putem, biće to značajan udarac za prihode “vukova s Wall Streeta”. Podaci Thomson Reutersa pokazuju da su prošle provizije od izlistavanjem na berzu pale 40 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *