Singapurski investicioni fond prodao skoro polovinu udjela u banci UBS

Dodajte komentar

Singapurski suvereni investicioni fond GIC je, uz gubitak, prodao skoro polovinu udjela u švajcarskoj banci UBS, koji je kupio ranije tokom finansijske krize.

GIC je u saopštenju naveo da je “razočaran” zbog gubitka, ali je dodao da su se promijenili uslovi otkako je kupio taj udio, i da sada ima smisla da uloži novac negdje drugo, prenosi agencija Frans pres.

Fond je precizirao da je njegov udio u banci u Cirihu pao na 2,7 procenata sa 5,1 odsto.

“GIC je obavio prodaju udjela u UBS-u uprkos gubitku jer, od kada je fond investirao u UBS u februaru 2008, iz temelja su se promijenili uslovi, kao i strategija i poslovanje banke”, poručio je generalni direktor GIC-a, Lim Čou Kijat.

U saopštenju nije naveden iznos za koji je prodat udio u švajcarskoj banci.

Analitičari kažu da je UBS fokusiran na poslove upravljanja aktivama nakon što je odustao od ambicije da postane vodeća globalna investiciona banka.

GIC je krajem 2007. ubrizgao 11 milijardi švajcarskih franaka (tadašnjih 10,2 milijarde dolara) u UBS, a u januaru 2008. je saopštio da će “upumpati” 6,88 milijardi dolara u američkog bankarskog diva Sitigrup.

Singapurska grupa je objavila da, iako je izgubila novac u UBS-u, “zabilježila je pozitivan povrat” od investicije u Sitigrup.

“Udio u UBS-u je bio jedan od velikih tegova oko nogu GIC-a. Pretpostavljam da je sada dobro vrijeme za smanjenje gubitaka. To je bolna odluka, i ona će sigurno biti na meti žestokih kritika Singapurćana”, izjavio je za Frans pres Song Seng Vun, regionalni ekonomista iz singapurske CIMB privatne banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *