Pregled štampe za 16. maj: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Novo stezanje kaiša moguće od juna

Nove poreske ili mjere štednje moguće su nakon usvajanja nove fiskalne strategije, saopštio je juče ministar finansija Darko Radunović.

Traže stečaj u Radi jer nema 13 plata

Radnici Bjelasice Rade podnijeli su zatjev za pokretanje stečaja u fabrici, o čemu će se Privredni sud izjasniti na ročištu u petak. Radnici traže stečaj zbog neisplaćenih 13 neto plata u ukupnom iznosu od oko 250 hiljada eura i skoro pola miliona eura neuplaćenih doprinosa za period od osam godina, potvrdila je Vijestima direktorica Bjelasica Rade Tamara Lakićević.

U Vladi očekuju bolju naplatu

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet usvojio je juče Predlog zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i akustičnih uređaja. Tim propisom je predviđen nastavak naplaćivanja takse od jednog eura po metru kvadratnom prostora u ugostitljskim objektima u kojima je dozvoljeno pušenje i puštanje muzike nakon ponoći.

Dnevne novine

INVESTITORI IZ 113 ZEMALJA POSLUJU U CRNOJ GORI

Investitori iz 113 zemalja posluju danas u Crnoj Gori, a u prošloj godini ostvaren je ukupan priliv stranih direktnih investicija od oko 687 miliona eura. Ovi podaci najbolje ilustruju napore koje Crna Gora čini u pravcu stalnog unapređenja poslovnog ambijenta, poručio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović otvarajući sinoć osmi Festival investicija i nekretnika (FREI) u Budvi.

Rasle cijene goriva, voća, cigareta i odjeće

Mjesečna inflacija u aprilu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 0,1 odsto, saopštili su predstavnici Monstata.

Manja dobit Marine Bar

Neto dobit kompanije Marina Bar u prvom kvartalu ove godine iznosio je 112.400 eura, što je 6,1 odsto manje nego u uporednom prošlogodišnjem periodu. Prihodi preduzeća su na kraju marta bili 284.470 eura, 6,9 odsto više nego prošle godine. Povećani su i rashodi za 10,6 odsto na 166.010 eura.

Dan

Zainteresovani za ulaganja

Kolberg Kravis Roberts (KKP), vodeća svjetska investiciona kompanija, spremna je da ulaže u poboljšanje telekomunikacione infrastrukture koja će obezbijediti bolji kvalitet Interneta u Crnoj Gori, kazao je partner u KKR i predsjednik KKR Global Instituta general Dejvid Petreus na sastanku sa premijerom Duškom Markovićem.

Kredit od 2,6 miliona dobila firma bez imovine

Istraga u aferi “Primorka, u okviru koje Specijalno državno tužilaštvo krivično tereti 12 osoba, mogla bi da bude proširena na još jedno u nizu preduzeća povezanih sa aferom “Primorka, a radi se o komapniji Primorka grup, koja je nastala iz firme “S kompani” Bar.

Fiskalna strategija neće ugroziti privredu

Vlada trenutno osmišljava fiskalnu strategiju sa ciljem postizanja daljih ušteda u budžetu, koja ne bi trebalo da ugrozi poslovanje kompanija i građana u Crnoj Gori, saopštio je ministar finansija Darko Radunović na jučerašnjem poslovnom ručku u organizaciji Američke privredne komore. On je podsjetio da je u decembru usvojen budžet za ovu godinu zajedno sa sanacionim mjerama u nominalnom iznosu 126,9 miliona eura.

Pobjeda

Ugovor za Galeb još nije raskinut

Ugovor za ulcinjski hotel “Galeb još nije raskinut, ali se tim pitanjem intenzivno bavi Ministarstvo turizma, Sekretarijat za razvojne projekte i zaštitnik imovinsko-pravnih interesa, pa će u narednom periodu biti dogovorena konkretna aktivnost kazao je juče sekretar Ministarstva turizma Zoran Tomić, ali nije precizirao koja.

Uskoro berza struje u Podgorici

Formiranje berze električne energije u Crnoj Gorije korak ka slobodnom veleprodajnom tržištu struje, koje obezbjeđuje transparentnu trgovinu i formiranje referentne veleprodajne cijene, te pospješuje konkurenciju, ocijenila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić za Pobjedu. Ona je kazala da je naše tržište električne energije malo, pa se puna likvidnost berze očekuje u povezivanju sa regionalnim tržištima.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *