Evropske zemlje odbacuju kineski dokument o trgovini

Dodajte komentar

Dio evropskih zemalja koje učestvuju na samitu Novi putevi svile u Kini odbijaju da stanu uz saopštenje o trgovini koje priprema Kina jer nije dovoljni pažnje posvećeno poštovanju standarda na kojima insistira Evropa, saznao je AFP danas iz diplomatskih izvora.

Planirano je da se nakon dvodnevnog samita u organizaciji kineskog predsjednika Si Đinpinga, objavi nekoliko saopštenja, od kojih je jedno posvećeno trgovini, a na njemu je radilo više zemalja EU uključujući Njemačku, Estoniju, Francusku, Grčku, Portugaliju i Veliku Britaniju.

Te zemlje su grupno odlučile da ne potpišu ovaj dokument jer ocjenjuju da u njemu nije dovoljna naglašena briga Evropljana za transparentnost tržišta javnih nabavki i socijalnih i ekoloških standarda, rekao je za AFP jedan diplomatski izvor u Pekingu.

Saopštenje koje priprema Kina predstavlja korak unazad u poređenju sa drugim tekstovima o međunarodnoj trgovini koje je Peking tokom prethodnih godina prihvatao, navodi taj izvor. Tekst je pregovaračima predstavljen prošle sedmice, u poslednji čas, a kineska strana je objasnila da nema mogućnosti za dalju promjenu sapštenja, navodi on.

Na samitu u Kini učestvuje više desetina zemalja zemalja koje su uključene u projekat izgradnje infrastrukture za trgovinu pod nazivom Novi putevi svile, koji je pokrenuo kineski predsjednik 2013. godine, i čijim nazivom se aludira na karavane koji su prolazili centralnom Azijom još u antičko doba. Kineski predsjednik se na skupu predstavio kao stub odbrane protiv protekcionizma. “Moramo da tražimo rezultate kroz veću otvorenost i saradnju i da odbacimo protekcionizam”, rekao je kineski predsjednik, iako zapadni poslovni krugovi često optužuju njegovu zemlju da favorizuje sopstvena preduzeća na unutrašnjem tržištu.

Kina ovim samitom pokušava da ojača ekonomske veze sa Azijom, Evropom i Afrikom, ali neki smatraju da inicijativa Novi putevi svile služi prije svega za podsticanje kineskog izvoza. “Veoma je značajno za nas i naša preduzeća da pozivi za projekte budu transparentni, da ne bude diskriminacije i da se poštuju međunarodni standardi. Mislim da ima prostora za napredak u tom pogledu”, izjavila je juče ministarka ekonomije Brigit Zipres. Većinu zemalja EU ne predstavlja lider države ili vlade, sa izuzetkom Španije, Italije, Grčke, Poljske, Mađarske i Češke.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *