EU tržišta – otvaranje: Ulagači oprezni, indeksi stagniraju

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u utorak ujutro trguje se oprezno jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko kompanija, a pod pritiskom su i dionice banaka.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 10,00 sati u minusu 0,1 posto, nakon što je juče dostigao novi rekord od avgusta 2015. godine.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,30 posto, na 7.477 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,15 posto, na 12.828 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,30 posto, na 5.400 bodova.

Ulagači su suzdržani zbog slabih vijesti iz nekoliko kompanija, kao što je niskotarifni avio prevoznik easyJet, koji je izvijestio o većem gubitku nego u istom razdoblju godinu dana prije zbog pada kursa britanske funte i kasnijeg termina uskršnjih praynika.

Pod pritiskom su i dionice banaka, pri čemu je cijena [panske Banco Popular pala više od 4 posto.

Dionica UBS-a pojeftinila je, pak, 2 posto, nastavljajući silaznom putanjom od juče kada je singapurski državni investicioni fond GIC Private Limited izvijestio da je smanjio svoj udio u toj švajcarskoj banci.

Pod pritiskom je i farmaceutski sektor, pri čemu je dionica BTG-a pala gotovo 8 posto nakon što je ta biotehnološka kompanija objavila godišnji finansijski iyvje[taj.

S druge strane, tržištima podršku pruža rast cijena nafte, koje su dosegnule najviše nivoe u tri nedjelje, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija poručile da bi se dogovoreno smanjenje proizvodnje članica OPEC-a i nekih nečlanica tog kartela trebalo produ\iti do početka 2018. godine.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *