EasyJet zabilježio gubitak 212 miliona funti u prvih šest mjeseci

Dodajte komentar

Britanski niskobudžetni prevoznik EasyJet zabilježio je veći gubitak u prvoj polovivi svoje finansijske godine u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, dijelom zbog uticaja slabije funte i kasnijeg Uskrsa.

Avio kompanija zabilježila je gubitak od 212 miliona funti u prvih šest mjeseci svoje finansijske godine, odnosno od listopada prošle do kraja ožujka ove godine.

To je više u poređenju s gubitkom od 21 miliona funti u istom razdoblju godinu dana ranije, kada je Uskrs bio u martu te prije nego što je kurs funte pogođen britanskom referendumskom odlukom o izlasku iz EU.

Međutim, iz EasyJeta poručuju kako je njihov poslovni rezultat bio elastičan, a kako su gubici u skladu s tržišnim očekivanjima.

Ukupno, prihodi su porasli 3,2 posto, na 1,83 milijarde funti, a ostvaren je i rekordan broj prevezenih putnika u šest mjeseci, njih 33,8 miliona, što je 9 posto više u odnosu isto razdoblje godinu ranije.

EasyJet je takođe objavio kako će u junu pokrenuti dosad najveći oglas za regrutaciju pilota, s obzirom da traži 450 dodatnih pilota.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *