Pregled štampe za 15. maj: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Nadležne insttucije da brže daju podatke

Privredni sud treba da traži od nadležnih državnih organa da blagovremeno dostavljaju informacije stečajnim upravnicima iz baza podataka kojima raspolažu, a sve u cilju blagovremenog i zakonitog okončanja stečajnog postupka.

Korak naprijed dva nazad

Crna Gora već sedam decenija nema konzistentnu i plodotvornu agrarnu politiku, primjerenu prirodnim, tržišnim i socijalno ekononomskim potrebama države. Ona bi morala da čvrsto korespondira sa postulatima moderne agrarne politike kakvu decenijama primjenjuju zemlje zapadne Evrope, prilagođena našim specifičnostima.

Dnevne novine

Francuska podigla optužnicu, u Poljskoj ugovori ništavni

Krediti u švajcarskim francima koje su crnogorski građani uzimali prije desetak godina i dalje im zadaju glavobolje. I pored toga što su izmjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure donijete u septembru prošle godine, većina klijenata još nije potpisala nove ugovore. Većina, kako su kazali, vjeruje da će pravda biti ispravljena sudskim putem.

Vrijednost platnog prometa u aprilu 2,09 milijardi eura

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u aprilu iznosila je 2,09 milijardi eura, 19 odsto manje nego u martu, pokazali su podaci Centralne banke (CBCG).

Potpisan Memorandum o saradnji sa Kinom

Predstavnici vlada Cme Gore i Kine potpisali su juče u Pekingu Memorandum o razumijevanju u okviru inicijative o ekonomskom i pomorskom putu svile 21. vijeka.

Dan

Objaviti podatke o stečaju u Radoju Dakiću

Predsjednik Demokratske Aleksa Bečić uputio je urgenciju, odnosno otvoreno pismo predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Medeiici, pozivajući je da obezbijedi zakonito postupanje predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića. Otvorenim pismom se od Medenice traži da Jovaniću naloži da predsjedniku Demokrata dostavi podatke i informacije o dosadašnjem toku stečajnog postupka u preduzeću “Radoje Dakić, koje je Bečić od Jovanića tražio pismom još 28. marta, a na koje mu nije odgovoreno.

Imenuju direktore

Vanredna skupština akcionara Novog duvanskog kombinata zakazana je za 12. jun, a na dnevnom redu je donošenje odluke o razrješenju članova odbora direktora tog akcionarskog društva i imenovanje novih.

Svetac otplovio u staro gvožđe

“Barska plovidba i zvanično je ostala bez putničkog broda koji je spajao Crnu Goru i Evropu, na jedinoj redovnoj liniji Bar-Bari-Bar. Nakon 52 godine, koliko je trajala pomorska linija između Bara i italijanske luke Bari, nju je sada preuzela hrvatska “Jadrolinija, o čemu su čelnici “Barske plovidbe javnost obavijestili 24. aprila. Oko 80 pomoraca iz Crne Gore ovako je ostalo bez posla.

Pobjeda

Otvaraju Put svile

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić potpisalaje juče u Pekingu Memorandum o razumijevanju između Vlade Crne Gore i Vlade Narodne Republike Kine o saradnji u okviru inicijative o ekonomskom Putu svile i Pomorskom putu svile 21. vijeka.

Za prijevremene penzije godišnje 12 miliona eura

Prijevremene penzije u Crnoj Gori prima 6.945 korisnika za koje se mjesečno izdvaja 1.007.479 eura, odnosno 12.089.745 eura na godišnjem nivou podaci su koje je Pobjeda dobila od Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prinuda ili dobra volja

Crnoj Gori je potrebna Privredna komora kao pouzdan servis, a ne kao netransparentna reketaška organizacija koja, na neustavan način, naplaćuje godišnje članarine svim privrednim subjektima, kazao je na pres konferenciji potpredsjednik Ure Miloš Konatar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *