“Oskar za arhitekturu” kompleksu stanova u Amsterdamu (video)

Dodajte komentar

Evropska nagrada za savremenu arhitekturu Mies van der Rohe ove godine dodijeljena je inovativnoj obnovi jednog od najvećih stambenih kompleksa u Holandiji DeFlat Kleiburg u Amsterdamu. Ova prestižna arhitektonska nagrada prvi put dodjeljuje se projekut obnove postojeće zgrade.

Konzorcijum DeFlat se projekta, kojim je zgradu spasio od propasti, latio tako da je vlasnicima stanova omogućio obnovu po vlastitoj želji. Projekt potpisuju arhitektonski biro NL Architects i XVW Architectur. Žiri nagrade kod projekta cijeni upravo to što je riječ o zajedničkom naporu nekoliko pojedinaca. Osnovna ideja je bila da fleksibilnim planiranjem unutrašnjost ogromnih blokova stanova promijeni u modernu stambenu zgradu.

Kako je napisano u obrazloženju, “projekt predstavlja izazov za trenutni način rješavanja stambene krize u evropskim gradovima, gdje je često jedina želja izgradnja svake godine više stanova, dok dublje pitanje kakav tip gradnje stanova bi bio prikladan ostaje bez odgovora. Nagrađeni projekt pomaže da bolje predstavimo novu vrstu arhitektonskih projekata koji odgovaraju promijenjenom uzorku domaćinstva i načinu života u 21. vijeku.”

Posebno priznanje za obećavajućeg arhitektu, Evropska komisija i Fondacija Mies van der Rohe namijenili su briselskim arhitekturnim biroima MSA / V + za projekt izgradnje stanova NAVEZ u Briselu. Pobjednici su proglašeni u Briselu, a nagrade će biti dodijeljene 26. maja u paviljonu Mies van der Rohea u Barceloni.

Za nagradu su se ove godine takmičili i stambeni kompleks Ely Court u Londonu, Kannikegarden zgrada u danskom gradu Ribe, Katyn muzej u Varšavi i Memorijalni muzej Rivesaltes u Francuskoj.

Za prestižnu nagradu Evropske unije takmičili su se projekti iz 36 evropskih zemalja. Ukupno je prijavljeno 355 projekata, a u uži izbor uvrstila su se po četiri rada iz Francuske, Portugala i Velike Britanije, po tri iz Danske, Španije, Finske, Holandije i Norveške, po dva iz Belgije, Njemačke, Irske, Turske, i po jedan rad iz Italije, Litve, Poljske, Rumunije i Švedske.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *