Stop za žičaru preko Jaza?

Dodajte komentar

Investitoru ,,Zip lajn Montenegro“ zabranjeno je izvođenje radova na platou i oko platoa koji su predviđeni za postavljanje žičare preko Jaza. Kako je prilikom izvođenja radova oštećen trotoar u dužini oko 10 metara, ta kompanija ima obavezu da ga popravi – navedeno je u rješenju koje je u srijedu izdala Direkcija za saobraćaj.

Preduzeće ,,Zip lajn“ počelo je u decembru izgradnju platoa u naseljima Prijevor i Višnjev koja je trebalo da poveže sajlom. Izgrađena je armirano-betonska ploča sa armirano -betonskom soklom i temeljom, dimenzija u osnovi po 49 kvadrata, sa čeličnom konstrukcijom za kačenje sajli. Prošle sedmice žitelji nekoliko mjesnih zajednica iz Budve i Kotora protestovali su i tražili stopiranje radova i zabranu izgradnje.

Podržali su ih predsjednici opština Dragan Krapović i Vladimir Jokić. Krapović je nakon toga Upravi za inspekcijske poslove uputio inicijativu za kontrolu tog objekta a iz Uprave su saopštili kako je slučaj u nadležnosti Ministarstva za saobraćaj, odnosno Direkcije.

Ovlašćenja

Pobjedi je iz tog državnog organa saopšteno da su prilikom izdavanja odobrenja za postavljanje privremenog objekta za projekat ,,zip lajn“ postupili u skladu sa ovlašćenjima, ne miješajući se nijednim postupkom u nadležnosti drugih organa.

Nadležnost Direkcije za saobraćaj propisane su Zakonom o putevima (član 16). Shodno tim ovlašćenjima izdali smo u zakup putno zemljište kao i odobrenje za postavljanje privremenog objekta – platoa koji ne ugrožava bezbjednost magistralnog puta, kao ni učesnike u saobraćaju, što je bio osnovni parameter u postupku odlučivanja prilikom izdvanja saglasnosti – odobrenja za njegovo postavljanje – naveli su iz Direkcije.

Dokumenta

U odgovorima navode i da je saglasnost – odobrenje koje su izdali, jedan u nizu dokumenata koje investitor treba da pribavi da bi se bavio pružanjem usluga sportsko-rekreativnih i avanturističkih aktivnosti zip lajn. – Tako smo u svojoj saglasnosti – odobrenju za postavljanje privremenog objekta – platoa, naveli da se ono isključivo odnosi na plato, a da je za sve ostale elemente – djelove ,,zip lajna“ neophodno pribavljanje odobrenja nadležnih organa. Dakle postupili smo u skladu sa Zakonom o putevima i ovlašćenjima Zakona, ne miješajući se ni jednim svojim postupkom u nadležnosti drugih organa – zaključili su iz Direkcije.

Ministarstvo turizma, opština Budva i Morsko dobro dali pozitivno mišljenje

Iz Direkcije za saobraćaj ističu da su odobrenje za postavljanje privremenog objekta izdali na osnovu pozitivnih mišljenja nekoliko organa.

– Imajući u vidu da planirani objekat „zip lajn“ prolazi teritorijom za koje je nadlež- no više organa: Direkcija za saobraćaj (putno zemljište); opština Budva, JP Morsko dobro i opština Kotor, to smo prilikom odlučivanja po zahtjevu imali u vidu osim osnovnog parametra (sigurnost magistralnog puta i bezbjednost korisnika magistralnog puta) i pozitivna mišljenja data Investitoru od nadležnih organa. Tako su pozitivna mišljenja dali Ministarstvo održivog razvoja i turizma (oktobar 2013) i opština Budva (mart 2014). Betonski plato (6x3m) upisan je i u plan privremenih objekata Morskog dobra – objasnili su iz državne direkcije za saobraćaj.

Tripković: Na potezu je Budva, nadam se pozitivnom ishodu

Investitor ,,Zip lajn“ popravio je trotoar u Budvi koji je oštećen tokom izgradnje platoa za žičaru. – Postupili smo po rješenju Direkcije za saobraćaja, prostor je vraćen u prvobitno stanje – kaže vlasnik kompanije Milutin Tripković. On dodaje kako je ,,slučaj“ sada u rukama rukovodstva opštine Budva te da ne sumnja u pozitivan ishod.

– Opština Budva treba da donese konačnu odluku. Vjerujem u pozitivan ishod jer su argumenti na našoj strani. Na projektu radimo od 2013. godine, dobili smo saglasnost obje opštine, resornog ministarstva, Morskog dobra, Nacionalne turističke organizacije… Da ih nijesmo imali ne bismo se upuštali u projekat i podizali kredit od 150.000 eura. Vjerujem da će prilikom odlučivanja lokalna uprava sve to imati u vidu – kaže Tripković.

Sagovornik Pobjede ističe da su prilikom izrade i realizacije projekta vodili računa o svim segmentima, naročito o bezbjednosti. – Sve je urađeno po propisima, a projekat žičare radio je profesor Građevinskog fakulteta Duško Lučić. Pored ostalog i to pokazuje koliko ozbiljno smo prišli svemu – kaže Tripković.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *