Snap razočarao rezultatima, dionice tonu

Dodajte komentar

Snap, kompanija u čijem je vlasništvu popularni servis Snapchat, ove nedjelje je objavila svoj prvi tromjesečni izvještaj poslovanja otkako su dionice na berzi, i rezultati ukazuju na neto gubitak u iznosu od 2,2 milijarde američkih dolara.

Velik dio gubitka, čak 2 milijarde, odnosi se na troškove kompenzacije vezane uz izlazak na berzu. Naime, zaposlenima je plaćeno 2 milijarde dolara u dionicama, od čega je značajan dio otišao izvršnom direktoru kompanije Evanu Spiegelu.

Stvarni je gubitak tako 188 miliona dolara. Prihod od prodaje u prvom tromjesečju ove godine iznosi 149,6 miliona dolara, što je daleko ispod procjena koje su ranije dali analitičari.

Takođe, broj korisnika se povećava sporije od očekivanog; Snapchat je u prvom tromjesečju 2017. imao 166 miliona aktivnih dnevnih korisnika, što je povećanje od svega 8 miliona u poređenju sa prethodnim tromjesečjem. Tokom trgovanja dionicama u srijedu, vrijednost Snapovih dionica potonula je 25 posto.

Najveći problem je nedovoljno brz porast broja korisnika Snapchata. Jedan od glavnih krivaca je Facebook, koji redovito uzima karakteristike Snapchata i implementira ih u vlastite aplikacije. U posljednjih nekoliko mjeseci dodao je opciju ‘video priča’, gotovo identičnu Snapchatu, u Instagram, WhatsApp i Facebook Messanger.

Instagram Stories – servis koji je zapravo klon Snapchata – ima 200 miliona dnevnih korisnika, što je više od ukupnog broja korisnika Snapchata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *