Ruski biznismeni sele novac na Kipar

Dodajte komentar

Program kiparske vlade “državljanstvo za investicije” za sada je privukao najviše ruski kapital. Kako piše Bloomberg, program je uveden 2013. nakon kolapsa bankarskog sistema kako bi se ta članica Evropske unije što prije oporavila od recesije.

Njime je omogućeno strancima da u roku šest mjeseci postanu državljani ako ulože najmanje dva miliona eura u nekretnine ili 2,5 miliona eura u državne obveznice ili u kompanije. Od tada je izdato 2000 putovnica novopečenim Kipranima, otkrio je ministar finansija Harris Georgiades. Samo prošle godine na Kipar se tako slilo četiri milijarde eura stranih ulaganja što je četvrtina vrijednosti ekonomije.

Prema tvrdnjama konsultanske kuće PricewaterhouseCoopers, oko polovine pasoša dobili su ruski državljani. Bloombergu je jedan od njih pod uslovom anonimnosti pojasnio cijeli proces. Nekadašnji direktor u moskovskoj telekomunikacionoj kompaniji prvo je prenio svoj kapital iz Rusije u kompaniju registrovanu u Holandiji. Onda je prošle godine kupio dvije vile u Limassolu za pet miliona eura, a već u decembru te godine dobio je tamnocrveni kiparski paasoš

Glavni razlog zašto ruski biznismeni sele svoj novac na Cipar je strah da ne ostanu bez njega, ističe Svetlana Ledajeva, profesorica ekonomije na finskom univerzitetu Aalto.

Rusija je politički nestabilna i bogatim se Rusima može dogoditi da jednog jutra završe u zatvoru, a njihova imovina bude zaplijenjena”, ističe Ledajeva, autorka knjige o ruskim offshore investicijama.

Ovakva kiparska politika praktično je u sivoj zoni. Naime, Evropski je parlament još 2014. objavio – doduše neobvezujuću – rezoluciju koja ističe kako “državljanstvo EU-a ne smije postati roba za prodaju”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *