Pregled štampe za 12. maj: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Struja za tržište za četiri mjeseca

Na Krnovu kod Nikšića u naredna četiri mjeseca biće testirano svih 26 vjetroturbina, nakon što je prošle sedmice počelo sukcesivno puštanje u rad prvih vjetroelektrana, najavio je predstavnik investitora Luka Popović.

Zašto kocka nije uklonjena iz kafića

Poslanik Aleksandar Damjanović poslao je pismo premijeru Dušku Markoviću u kojem traži da ga Vlada obavijesti o mjerema koje su preduzete da bi se ispunila odluka Ustavnog suda, koji je poništio dio pravilnike koji se odnosio na postavljanje terminala za klađenje u ugostiteljskim objektima.

Bivši direktor traži 43.000

U sporu koji je u Privrednom sudu poveo bivši dugogodišnji direktor Jadranskog brodogradilišta Stanko Zloković protiv matične kompanije od koje potražuje isplatu 43.051,68 eura neisplaćene otpremnine ostalo je da se tužena strana izjasni o jednom radničkom ugovoru koji je naknadno priložen sudu.

Dnevne novine

Sve dozvole će biti izdate do sredine juna

Za gradnju prioritetne dionice autoputa izdato je do sada 12 dozvola, a do sredine juna biće izdate sve dozvole, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković na konferenciji za medije organizovanoj povodom dvije godine od potpisivanja ugovora sa izvođačem radova, kineskom China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Neophodno poboljšanje poslovnog ambijenta

Unapređenje regionalne ekonomske integracije i poboljšanje poslovnog ambijenta ključne su mjere koje zemlje Zapadnog Balkana treba da preduzmu u godinama koje slijede, ocijenjeno je na sastanku o regionalnim ekonomskim integracijama, koji je juče održan u Sarajevu.

Dan

Ni nakon dvije godine nema glavnog projekta

Iako su prošle dvije godine od početka radova na takozvanom projektu vijeka, autoputu Bar-Boljare, odnosno prioritetnoj dionici od Smokovca do Mateševa, radovi nijesu, kako smatraju predstavnici opozicije, daleko odmakli. Osim što ni nakon dvije godine gradnja nema glavnog projekta prioritetne dionice, ni metar asfalta još nije završen.

Plate direktora kao premijeru

Smanjenje naknada predsjedniku i članovima odbora direktora u državnim preduzećima bila je jedna od kriznih mjera Vlade iz 2012. godine, ali se ta mjera polako, na mala vrata, povlači. Prvi predsjednik borda direktora kojem je ta funkcija profesionalizovana, čime mu je drastično povećana plata, jeste Saša Radović, predsjednik odbora direktora Budvanske rivijere.

Radunović se sastao sa delegacijom SB

Ministar finansija Darko Radunović sastao se juče sa delegacijom Svjetske banke koju je predvodila šefica Kancelarije SB za BiH i CG Tatjana Proskurjakova i vođa programa SB za makro-ekonomsko i fiskalno upravljanje Marko Hernandez, kako bi razgovarali na temu mogućnosti ugovaranja budžetske podrške za Crnu Goru.

Pobjeda

 

 

Prosječan račun 30 eura

Prosječan aprilski račun za električnu energiju za domaćinstva iznosi 29,78 eura, saopšteno je iz Elektroprivrede.- Domaćinstva na Zabljaku bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 17,7 eura, dok je najveća potrošnja očitana u Kotoru, gdje su prosječni račini domaćintava 35 eura, navodi se u saopštenju.

Guverner se sastao sa koordinatorom Narodne banke Belgije

Podrška belgijske Narodne banke u segmentu supervizijske funkcije, platnog prometa, finansijskih i bankarskih operacija, kao i komunikacija bila bi veoma korisna i značajna za Centralnu banku ocijenio je guverner Radoje Žugić On se juče sastao sa koordinatorom za tehničku saradnju Narodne banke Belgije, Ksavijerom Avijeom. Žugić je kazao da ta ponuda dolazi u pravom trenutku, s obzirom na činjenicu da je CBCG inicirala i sprovodi brojne aktivnosti za primjenu najboljih praksi i uvođenja evropskih standarda.

Turistička ponuda Crne Gore na sajmu u Šangaju

Nacionalna turistička organizacija u saradnji sa Evropskom komisijom za putovanja (ETC) predstavlja crnogorsku turističku ponudu na međunarodnoj turističkoj berzi ITB Kina u Šangaju, koja traje do sjutra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *