Porasla dobit OTP-a u prvom kvartalu

Dodajte komentar

Mađarska banka OTP izvijestila je u petak da je u prvom tromjesečju znatno povećala dobit nakon oporezivanja zahvaljujući prepolovljenim rezervacijama za nenaplative kredite i manjem poreskom opterećenju u matičnoj Mađarskoj.

U prva tri ovogodišnja mjeseca je konsolidovana prilagođena dobit nakon oporezivanja uvećana 40 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosila je 66,8 milijardi forinti.

Među stavkama prilagođavanja izdvajaju tek bankovni porez u Mađarskoj i Slovačkoj u ukupnom iznosu 14,7 milijardi forinti nakon poreza. U banci pritom ukazuju na značajno smanjene troškove rizika, pri čemu su rezervacije za nenaplative kredite gotovo prepolovljene na isto razdoblje prošle godine i iznosile su 10,6 milijardi forinti.

Dodano je rezultat poduprlo smanjeno poresko opterećenje u Mađarskoj, nakon smanjenja stope poreza na dobit na devet posto od početka 2017. godine.

U banci napominju da su 67 posto konsolidovane neto dobiti u prvom tromjesečju ostvarili u matičnoj Mađarskoj, od 40,8 milijardi forinti. Na drugom je mjestu bugarska podružnica s 13,4 milijarde forinti.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *