Centralni London – lider na evropskom prodajnom tržištu već tri godine

Dodajte komentar

Prema novom izvještaju Colliers International-a, globalne konsultantske kuće za nekretnine, Centralni London zadržava mjesto tržišnog lidera u Evropi, podstaknut potrošnjom kako Britanaca, tako i turista u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva; sa više novootvorenih prodajnih mjesta nego na bilo kojem drugom tržištu, propraćenim eksponencijalnim porastom cijena izdavanja (gdje ulica Old Bond vodi sa porastom od 48 procenata u 2016. godini u odnosu na prethodni period).

“2016. predstavlja već treću godinu uzastopnog porasta potrošnje potrošača u Evropi, vođena niskom
stopom inflacije, povećanjem stope zaposlenosti i visine plata, kao i činjenicom da potrošači imaju višak slobodnih prihoda. Ako posmatramo London kao izdvojeno tržište, operativni troškovi držanja ovakvih prodajnih mjesta će naglo porasti u 2017. godini, što zbog očekivanog porasta inflacije, tako zbog efekta revalvacije. Ove promjene će vjerovatno spriječiti dalji porast cijena izdavanja tokom naredne godine. Prodavci se i dalje fokusiraju na minimizaciju troškova, dok se forsira obrt kratkoročnih sredstava (prodaja robe), a očekuje se da će početi da se primjenjuju kratkoročniji i fleksibilniji ugovori o zakupu (npr. ugovori zasnovani na prihodu od prodaje)”, kaže Paul Soulber, jedan od direktora prodaje Colliers-a EMEA.

“U svakom slučaju, značajna potražnja za poslovnim prostorom od strane domaćih i stranih
brendova, u kombinaciji sa pojačanom potrošnjom inostranih potrošača zbog depresijacije valute daju pozitivan podsticaj prodavcima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Britanski brendovi koji prodaju svoju robu u inostranstvu bi trebalo da imaju dodatne benefite od prekookeanske prodaje, naročito putem internet prodaje. Dodatno, visoke cijene zakupa nisu spriječile prodavce luksuznih brendova da se prošire, tako da se nastavilo sa otvaranjem novih ili renoviranih prodavnica u glavnom gradu.”

Etienne Van Unen, jedan od direktora prodaje u Colliers-u za EMEA region je dodao:

“Na drugom kraju Evrope potrošnja kupaca ili sigurnost prodavaca može biti ugrožena zbog nesigurnog političkog ambijenta, naročito u toku izbora u Holandiji, Francuskoj i Njemačkoj. Dodatno, uticaj prodaje putem interneta nastavlja da zadaje udarac tržištima i u drugim zemljama bi mogao da se javi problem sa kojim se suočava Holandija. Holandija nastavlja da se bori sa problemom nezakupljenog poslovnog prostora na regionalnim tržištima, uprkos rastu potražnje za ključnim mjestima u Amsterdamu, koji prkosi ovom trendu.

Druge ključne stavke Colliers-ovog prikaza prodaje za EMEA regiju su:

  • Očekuje se porast potrošnje na evropskom prodajnom tržištu za 2.2% u 2017. godini.
  • Etički motivisana kupovina postaje sve značajniji faktor na tržištu.
  • Najveći rast je zabilježen u Luksemburgu (14%), onda u Rumuniji (13.3%), Litvaniji (6.7), Poljskoj (6.4) i Ujedinjenom Kraljevstvu (5.5%). Izvan EU, Srbija (7.1%) i Turska su zabilježile porast prodaje (4.4%), a u Rusiji nastavlja da opada (-4.6%).
  • Dablin se rangira kao jedan od evropskih gradova sa najvećim porastom prodaje. Zbog ovoga se javila veća potražnja prodavaca za poslovnim prostorima, kako od strane domaćih, tako i od inostranih prodavaca. U poslednjih par mjeseci, cijene izdavanja su se povećale u mnogim ulicama bližim centru.
  • Zatvaranje nekoliko prodajnih lanaca u Holandiji tokom poslednjih par godina je uticalo na povećanje neiskorišćenog prostora u čitavoj zemlji. Ova situacija, u kombinaciji sa relativno niskom stopom rasta prodaje će dodatno smanjiti cijene izdavanja. Međutim, iako su se cijene izdavanja glavnih lokacija smanjile ili ostale iste u 2016. godini, ključne ulice u Amsterdamu su ostvarile manji rast i očekuje se da će trend nastaviti u 2017.
  • Uslovi prodavaca u Njemačkoj su ostali nepromijenjeni u 2016. Godini. U periodu od pet godina, zaključno sa 2015. godinom, zabilježen je jak rast cijena izdavanja na glavnim lokacijama, koji se kretao od 15% u Minhenu i Dizeldorfu do 36% u Berlinu. U 2016 se većina tržišta “ohladilo”, sa izuzetkom Berlina i Minhena, u kojima je cijena nastavila da raste zbog povećane tražnje
    prodavaca.
  • Smanjena posjećenost inostranih turista u Parizu je negativno uticala kako na turizam, tako i na prodaju, ali porast potražnje u Q4 2016. ukazuje na bolju situaciju u 2017. Porast broja turista iz Kine i sa Bliskog Istoka (inače najveće međunarodne potrošače) su popravili situaciju u glavnom gradu Francuske. Pariz ostaje jedna od najluksuznijih destinacija u svijetu, što je rezultiralo otvaranjem novih prodavnica luksuznih artikala, kao što je otvaranje prve prodavnice odjeće Vivienne Westwood.
  • Iako Rusija bilježi pad prodaje nove robe u odnosu na prethodne godine, ta zemlja nastavlja da ima najveći kapacitet u izgradnji u Evropi. Uprkos nesigurnom političkom ambijentu, kupci luksuznih brendova nastavljaju da dolaze u Moskvu u velikom broju.
  • U Skandinaviji, Stokholm predstavlja lidera u regiji, sa godišnjim rastom od 3.2%.
  • Južna Evropa (Lisabon, Barselona i Madrid) se polako oporavlja i javlja se rast kako na prodajnom, tako i na investicionom tržištu.

Promjene kapaciteta potrošnje potrošača, zajedno sa ubrzanom implementacijom novih tehnoloških inovacija, utiču na strukturne promjene u samom ponašanju kupaca.

Paul Souber zaključuje:

“Nastavljamo da vidimo koliko je značajan uticaj tehnologije na prodajni sektor i kako ona utiče na ponašanje potrošača, gdje kupovina i plaćanje preko mobilnih uređaja  postaje sve učestalija. Užitak kupovine u prodavnici i dalje predstavlja veliku vrijednost brendovima, ali prodavci moraju početi da prihvataju tehnologiju u okviru svoje marketinške strategije kako bi poboljšali prodaju. Razumijevanje potrošača na nivou pojedinačnih tržišta je jako bitno, ne samo za lokalne prodavce, već i za one brendove koji posluju na međunarodnom nivou.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *