Autoput: Sve dozvole do sredine jula

Dodajte komentar

Na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljari  nakon dvije godine od početka radova izdato je 12 građevinskih dozvola, a 13. će biti izdata za par dana.

To je saopštio ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković povodom dvije godine od potpisivanja ugovora sa izvođačem radova, kineskom China Road and Bridge Corporation (CRBC), istakavši da je zadovoljan urađenim.

On je kazao da se vrlo brzo očekuju još tri dozvole za tri poddionice kojima su odobreni projekti.

„To je praktično 16 dozvola i ostaju nam još tri, koje bi trebalo da budu izdate do sredine juna“, precizirao je Nurković.

Za sada se radi na 32 kilometra otvorene trase, radovima na deset tunela i četiri mosta.

„Ukupno je do sad angažovano 1,82 hiljade radnika od čega 615 domaćih“, kazao je Nurković.

On je naveo da su radovi u punom zamahu i da će za dvije godine biti puštena u promet prva dionica autoputa.

„Od januara su dostavljene dvije situacije i izvođaču radova plaćeno 10,76 miliona eura. Do ponedjeljka se očekuje treća situacija na 20 miliona. Imamo čvrsta obećanja od izvođača da će se naredne mjesečne situacije kretati u iznosu od 25 miliona do 30 miliona eura“, rekao je Nurković.

Prema njegovim riječima, radi se na deset od ukupno 16 tunela, koji su uglavnom najzahtjevniji.

„Urađeno je oko sedam kilometara tunela, što je 20 odsto od ukupne njihove dužine. Očekuje se da će vrlo brzo početi radovi na još dva tunela“, najavio je Nurković.

Takođe, rade se četiri mosta, dok će vrlo brzo početi radovi na još dva.

„Izdato je 65 prethodnih saglasnosti kojima je obuhvaćeno 86 preduzeća, od kojih je 73 iz Crne Gore. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora sa podizvođačima je 33,21 odsto ukupne vrijednosti ugovora, od toga 29,46 odsto sa domaćim podizvođačima“, objasnio je Nurković i dodao da će oko 250 miliona eura od ugovorenog ostati u Crnoj Gori.

Privatizacija Luke Bar čeka dinicu autoputa i željeznicu

Nurković je, odgovarajući na pitanje novinara da li su imali komunikaciju sa poljskim investitorom, OT Logisticsom u vezi sa privatizacijom Luke Bar, kazao da su vođeni neki razgovori.

„Postoji interesovanje poljskog investitora. Odlučili smo da u ovom trenutku nije pravo vrijeme da se realizuje ta privatizacija. Luka Bar je veliki crnogorski potencijal koji će se moći valorizovati tek nakon značajne rekonstrukcije željeznice i puštanja u rad ove dionice autoputa“, objasnio je Nurković.

Tada će, kako smatra, sigurno doći do rasta interesovanja firmi kojima će biti potrebne usluge Luke Bar.

Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *