Za četiri godine struja će poskupiti 17 odsto

Dodajte komentar

Crna Gora treba da nastavi podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, ali da obazrivo pristupi izgradnji, jer će se to odraziti na povećanje računa za struju građana. To je ocijenjeno tokom drugog dana petog savjetovanja Crnogorskog nacionalnog komiteta Međunarodnog savjeta za velike električne mreže (CG KO CIGRE), koje će trajati do sjutra u Bečićima.

Predstavnik CEDIS-a Pavle Grbović rekao je da se od 2021. godine očekuje da Crna Gora ima oko 650 gigavatsati energije iz obnovljivih izvora, koji imaju status povlašćenog proizvođača.

“U tom slučaju očekuje se 16 do 17 odsto poskupljenje računa u 2021. godini. U ovoj godini očekuje se poskupljenje od dva odsto, a u narednoj godini pet procenata”,  kazao je Grbović i podsjetio da se tokom ove i naredne godine očekuje izgradnja velikog broja malih hidroelektrana, a naredne godine treba da počne sa radom vjetroelektrana Možura, dok je prije nekoliko dana na probnom radu vjetroelektrana Krnovo.

On smatra da je značaj razvoja vjetroenergetike veliki jer može da doprinese da država postane energetski nezavisna.

“Treba, međutim, naglasiti da forsiranje proizvodnje iz obnovljivih izvora kroz podsticaje pada na teret građana, tako da treba biti obazriv u količini izgradnje ovih tipova izvora”,  istakao je Grbović.

Predstavnik COTEE Vojislav Srdanović kazao je da proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora ima višestruki značaj, ali i upozorio da podsticaji privlače investitore, ali da se to negativno odražava na tržišne principe. Smatra da bi trebalo da se primijene neki od modela koji se primjenjuje u Evropi, gdje je zabranjeno podsticanje na ovaj način. Jedan od njih je otkup energije po tržišnoj cijeni, a da se uz konkursnu proceduru proizvođači električne energije izjasne sa kolikom bi naknadom bili zadovoljni. Istakao je da je Crna Gora blizu cilju da do 2020. postigne učešće od 33 odsto obnovljivih izvora energije.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *