Volkswagen: Bez izvještaja o najvećem skandalu u istoriji automobilizma

Dodajte komentar

Volkswagen je odbio poziv investitora da objavi rezultate ključne istrage o skandalu u vezi sa emisijama gasova iz dizelskih motora, napomenuvši da to ne može da učini iz pravnih razloga.

Predsjednik kompanije Hans Diter Peč rekao je na godišnjem sastanku sa oko 3.000 akcionara da završni izvještaj ne može biti objavljen iz pravnih razloga i zatražio njihovo razumijevanje.

Kompanija je prethodno obećala da će obavijestiti svoje akcionare o zaključcima iz izvještaja koji je korišten kao osnova za poravnanje u vrijednosti od 4,3 milijarde dolara sa američkim Ministarstvom pravde, ali je sada odustala od tog plana.

Peč je rekao da je izvještaj prezentovan kroz materijal koji je objavilo američko Ministarstvo pravde u okviru sporazuma o poravnanju i da on ne može da objavljuje zaključke izvan tog okvira.

Volkswagen je ranije saopštio da potpuno podržava oduluku da ova kompanija u Americi u naredne tri godine bude pod nadzorom Lerija Tompsona, bivšeg zamjenika američkog državnog tužioca, koga je za tu ulogu odabralo Ministarstvo pravde. Tompson i njegov tim imaće pristup

Volkswagenovoj dokumentaciji i analiziraće napore uprave kompanije u poštovanju zakona o zaštiti prirodne sredine.

Volkswagen se našao u problemima nakon što je krajem 2015. godine priznao da je u svoje automobile sa dizelskim motorima ugrađivao softver koji je smanjivao stvarne vrijednosti emitovanih gasova tokom izvođenja testova.

Kompanija mora da plati oko 25 milijardi dolara odštete samo u SAD kupcima, državnim institucijama i nezavisnim agencijama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *