Pregled štampe za 11. maj: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Dividenda po akciji iznosiće oko jedan euro

Skupština akcionara Jugopetrola usvojila je juče odluku o podjeli dividende od ukupno 5.003.018 eura. Prema predlogu odbora direktora, svaki akcionar će moći da računa na dobit u bruto iznosu od 1,075 eura po akciji ili u neto iznosu nešto manje od jednog eura.

Ruska etiketa na vinu za radnike

Kompanija Plantaže uoči Vaskrsa podijelila je svojim radnicima po dva paketa vina “cabernet i krstač namijenjenih za rusko tržište 2015. godine. Iz kompanije navode da u podjeli vina zaposlenima nema ništa sporno i neobično i da ti proizvodi ni jesu vraćeni sa bilo kog tržišta.

Visoki uvoz zakačio rast

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) smanjila je prognozu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na tri odsto, sa u novembru predviđenih 3,5 odsto.

Dnevne novine

 

Projekat vrijedan čekanja

Gradnja prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare zvanično je počela na današnji dan 2015. godine. Za proteka 24 mjeseca urađeno je mnogo, a slike sa terena najbolji su dokaz da će Crna Gora do 11. maja 2019. godine imati spremnu prvu dionicu auto-puta od Smokovca do Mateševa.

Novi članak o Crnoj Gori

Inflight magazin francuske low cost kompanije Transavia, koja je uvela letove iz Pariza ka Tivtu dva puta sedmično, objavio je u majskom izdanju članak o Crnoj Gori.

Dan

Premijerovom sinu nebo je granica

Sin premijera Duška Markovića, Predrag Marković zaposlio se u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), Terminalnoj kontroli Podgorica, dijelu stranog društva, pola godine nakon što je podnio ostavku na mjesto komercijalnog direktora Montenegroerlajnza (MA).

Žele veći udio u Luci Rijeka

Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i poljski ministar morskog gospodarstva i unutarnjih plovnih puteva Marek Grobarčik u utorak su razgovarali o saradnji i jačem povezivanju dviju zemalja, pri čemu je istaknuta podrška Poljske jačanju Luke Rijeka i koridora Baltik Jadran Crno more, kao i hrvatskim infrastrukturnim projektima.

Minuse će svaliti na građane

Od ukupno 15 banaka koje posluju u Crnoj Gori, pet je prvi kvartal završilo sa ukupnim minusom od 2,21 milion eura. Na drugoj strani, ostalih 11 banaka na kraju prvog kvartala ostvarilo je dobit u ukupnom iznosu od 9,9 miliona eura.

Pobjeda

Luštica development u minusu 1,3 miliona

Luštica development iz Tivta prvi kvartal ove godine završila je u minusu 1,3 miliona eura pokazuje finansijski izvještaj koji je objavljen na Komisiji za hartije od vrijednosti. Poslovni prihodi su bili 2,23 a rashodi 3,28 miliona eura. Prihodi od prodaje su bili 2,2 miliona eura.

U toku izgradnja deset tunela i četiri mosta

Za auto-put, najveći infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, čija je gradnja počela prije dvije godine, do sadaje utrošeno više od 200 miliona eura. Iz Ministarstva saobraćaja poručuju da su u ovoj godini intenzivirani radovi na prioritetnoj dionici auto-puta od Smokovca do Mateševa.

Preporuke za štednju

Delegacija MMF-a predočila je juče ministru finansija Darku Radunoviću preliminarne nalaze stanja u sektoru i preporuke koje će po završetku misije biti uključene u izvještaj, koji će biti osnov za planiranje aktivnosti u strednjem roku, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *