Emirejts: Dobit pala za 83 procenata

Dodajte komentar

Najveća bliskoistočna aviokompanija Emirejts (Emirates) prijavila je godišnji pad dobiti od 83 procenata, na 340 miliona dolara, zbog smanjene potražnje izazvane poremećajima putovanja kao što su politička previranja, terorizam u Evropi i restrikcija putovanja u SAD.

Uz to, Grupa Emirejtes (Emirates Group) koja upravlja istoimenom aviokompanijom, saopštila je danas da je njena dobit u protekloj fiskalnoj godini opala za 70 odsto, na 670 miliona dolara, iako su se prihodi povećali, mada neznatno, na 2.600 milijardi dolara.

U poslovnom izvještaju objavljenom danas, Emirejts je saopštio da mu je profit pogođen zabrinutošću zbog imigracije, terorističkih napada u nekoliko evropskih gradova, pokušajem puča u Turskoj i neizvjesnošću oko britanskog napuštanja Evropske unije.

Kompanija je kao problem navela i jači dolar u odnosu na druge valute na najvećim tržištima.

Dobit aviokompanije Emirejts opala je ove fiskalne godine na 340 miliona dolara, dok je godinu dana ranije bila 1,9 milijardi dolara.

Izvještaj o poslovanju kompanije čije sjedište je u Dubaiju, za posljednju fiskalnu godinu, odnosi se na period od aprila 2016. do marta 2017.

Aviokompanija Emirejts je aprila ove godine najavila smanjivanje broja letova za SAD za 20 odsto zbog pada potražnje izazvanog strožim američkim bezbjednosnim mjerama i pokušajima adminstracije predsjednika Donalda Trampa da zabrani putovanja iz nekih većinski muslimanskih zemalja.

Kompanija je navela da je jedan od najvećih izazova s kojim se suočava novouvedene američke mjere provjere putnika i restrikcija unošenja elektronskih uređaja u avion.

Aviokompanija je prevezla 56 miliona putnika u periodu 2016-2017, a prethodne godine 52 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *