Poljski OT Logistics želi veći udio u Luci Rijeka

1 komentar

Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i poljski ministar morskog gospodarstva i unutarnjih plovnih puteva Marek Grobarčik u utorak su razgovarali o saradnji i jačem povezivanju dviju zemalja, pri čemu je istaknuta podrška Poljske jačanju Luke Rijeke i koridora Baltik-Jadran-Crno more, kao i hrvatskim infrastrukturnim projektima.

Butković je kazao da je jačanje Luke Rijeke i koridora Baltik-Jadran-Crno more zajednički interes.

“U tom smislu dobili smo snažnu potporu poljske Vlade”, rekao je on i dodao da su poljskim zvaničnicima predstavljene mogućnosti Luke Rijeka. Razgovaralo se i o socijalnoj reformi za pomorce koja se u Hrvatskoj počela primjenjivati 2008. sa ciljem stvaranja jednakih uslova za sve pomorce i njihovo ravnopravno takmičenje na tržištu, te o podršci Poljske u vezi s aktuelnom raspravom o izmjenama koridora.

-Hrvatska ima prijedloge koje će uputiti Evropskoj komisiji, tražili smo podršku od Poljske, razgovarali oko izmjene TNT koridora, a juče smo sa evropskom povjerenicom Violetom Bulc razgovarali o uvrštenju još nekih hrvatskih luka na mrežu evropskih koridora, budući je Rijeka jedina uvrštena, kazao je Butković.

Dodao je da je poljskog kolegu upoznao s nizom infrastrukturnih projekata koji se finansiraju ili se žele finansirati iz evropskih sredstava, te da Poljska podržava realizaciju svih tih projekata – od Pelješkog mosta do niza infrastrukturnih projekata u Rijeci, koji su kandidovani za sufinansiranje iz strukturnih fondova.

Ministar Grobarčik rekao je da je dogovoreno jačanje saradnje te da je jedan od prioriteta Poljske jačanje koridora sjever-jug.

“Rijeku smatramo prirodnim partnerom i radićemo na razvijanju saradnje, rekao je on, navodeći da su kompanije iz Poljske prisutne u Rijeci te da su zajednički ciljevi povezivanja Baltika i Jadrana. Naglasio je da Poljska koristi hrvatski model socijalne reforme za pomorce, te da se nada da će ga do kraja godine uvrstiti u poljski zakon.

Na novinarski upit o radu i planovima poljske firme OT Logistics, koja je suvlasnik Luke Rijeka, poljski ministar odgovorio je da je poljska Vlada zadovoljna saradnjom s tom kompanijom te da njene investicije idu u dobrom smjeru i u Hrvatskoj i u Poljskoj.  Butković je na pitanje o želji poljskog partnera da poveća vlasnički udio u Luci Rijeka rekao da je saradnja s OT Logisticsom vrlo dobra, te da će se o daljim koracima razgovarati na vladi.

Vlada Crne Gore je nedavno odbila ponudu kompanije OT Logistics, jedinog interesenta za kupovinu manjinskog paketa akcija Luke Bar.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *