Dug vodećih svjetskih ekonomija ocijenjen rizičnijim zbog izbora

Dodajte komentar

Percepcija rizika francuskog, italijanskog, njemačkog i američkog duga među ulagačima pogoršana je u proteklih godinu dana zbog izbora dok je u većini zemalja svijeta zabilježeno poboljšanje, pokazuje analiza finansijskih analiza koju je sprovela banka Standard Chartered.

U britanskoj su banci analizirali CDS-ove, izvedene finansijske proizvode kojima se ulagači osiguravaju od nepodmirivanja duga odnosno njegovog restrukturiranja. Što je veći rizik neurednog plaćanja, to je veći CDS koji se iskazuje u baznim bodovima a predstavlja udio premije u godišnjem iznosu duga.

Venecuela, Grčka i Ukrajina ponovo su se svrstale na vrh ljestvice zemalja naplata čijeg duga zadaje najviše glavobolje ulagačima. Te su bojazni u slučaju Venezuele iskazane CDS-om od 3.000 baznih bodova, što znači da cijena osiguranja putem tih izvedenica doseže gotovo trećinu godišnjeg iznosa duga.

Spomenute tri zemlje našle su se ipak u grupi 31 zemlje čiji su se CDS-ovi smanjili od prošlogodišnjeg marta, napominju analitičari banke, zbog rasta cijene nafte i snažnijeg ekonomskog rasta u grupi zemalja u razvoju.

“Glavna je poruka – o boljoj slici na globalnom nivou – u skladu našom procjenom svjetskog BDP-a. Očekujemo da će rast realnog BDP-a značajnije ubrzati u 2017. godini, za pola procenta, na 3,6 posto… Bilo bi to najsnažnije ubrzanje svjetske ekonomije od 2010. godine”, istakli su analitičari u bilješci klijentima.

Istovremeno je zgusnuti kalendar izbora rezultirao znatnim povećanjem cijene osiguranja naplate francuskog i italijanskog državnog duga, pri čemu su CDS-ovi za francuski dug poskočili čak 65 posto zbog straha od izborne pobjede kandidatkinje ekstremne desnice Marie Le Pen na predsjedničkim izborima.

Tu je prijetnju prošlog vikenda otklonila uvjerljiva pobjeda centrističkog kandidata Emmanuela Macrona u drugom krugu izbora. Stoga je cijena osiguranja naplate francuskog duga prepolovljena u odnosu na februar, kliznuvši na 30 baznih bodova, pokazuju podaci londonske kompanije IHS Markit.

U slučaju Italije koju izbori čekaju početkom iduće godine, uz kandidaturu velikog broja euroskeptičnih stranaka, osiguranje naplate duga poskupjelo je u proteklih godinu dana 42 posto, pokazuju računice britanske banke.

Izvedenice za američki državni dug poskupjele su pak 13 posto na godišnjem nivou pod uticajem izbora Donalda Trumpa za predsjednika na antiglobalizacionoj i antiimigracionoj platformi.

CDS-ovi za njemački dug uvećani su pet posto, što u britanskoj banci pripisuju “percipiranom efektu uticaja zemalja u okruženju, inače odrazu njemačke uloge motora rasta eurozone”.

HRportfolio

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *