Danas Skupština ZIF Trend: Radović ili Rakčević?

Dodajte komentar
Skupština će raspravljati o prodaji Trend Korala

Dan uoči zakazane Skupštine akcionara Zatvorenog investicionog fonda Trend juče na Montenegroberzi prodato je 1,66 miliona akcija ovog fonda za oko 184 hiljade eura. U sistemu berze “počišćene” su sve akcije u ponudi do 11,2 centi, a prosječna vrijednost na kraju dana dostigla je rekordnih 11,09 centi, što je 17,98 odsto više u odnosu na petak.

Tako nešto se moglo i očekivati jer će se na skupštini akcionara ZIF Trenda, zakazanoj za danas u 14 časova, raspravljati o prodaji Trend Korala po minimalnom cijeni od 8,5 miliona eura, koju je predložio menadžment, ali i o mogućoj dokapitalizaciji te kompanije i samog fonda što predlaže Žarko Rakčević, suvlasnik Šajo grupe, značajnog akcionara Trenda.

Nezvanični izvori Vijesti tvrde, međutim, da je neizvjesno da li će biti održana Skupština.

Menadžment ZIF Trenda kontroliše oko 38 odsto akcija ZIF Trenda, a predvodi ih biznismen Blagota Radović. Da bi današnja skupština imala kvorum bitno je da se i njihovi ovlašćeni predstavnici pojave na sastanku. Ukoliko se to ne desi, skupština će biti ponovljena.

Proteklih dana najviše akcija na berzi kupile su kompanije kojima rukovodi Rakčević pa sada kontroliše oko 20 odsto akcija ZIF Trenda. Postoji mogućnost da će on glasati protiv predložene odluke o prodaji Trend Korala (za koje je zainteresovan po nižoj cijeni), a moguće i tražiti da kao nesaglasan akcionar dobije isplatu vlasničkog uloga po cijeni koja će biti poznata na dan održavanja Skupštine akcionara.

Vaučer Trenda kao 2008.

Juče je na Montenegroberzi prodato 840,5 hiljada akcija 0IF Trend za 46.693 eura, uz prosječnu cijenu od 5,56 centi po dionici. Ako se saberu prosječne cijene otvorenog i zatvorenog fonda dolazi se do prosječne jedinstvene cijene od 16,65 centi ili 832,5 eura za uloženi vaučer u nekad jedinstveni fond Trend.

Prema istorijskim podacima iz evidencije Montenegroberze slična dnevna cijena bila je posljednji put u vrijeme “investicionog buma” na crnogorskim berzama 16. juna 2008. godine.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *