Blagi pad evropskih berzi nakon izbora u Francuskoj

Dodajte komentar

Nakon što je proevropski orijentisan kandidat, Emanuel Makron, pobijedio na predsedničkim izborima u Francuskoj, evropski berzanski indeksi su zabilježili mahom blagi pad na jučerašnjem trgovanju.

Francuski CAC je oslabio 0,9% na približno 5.383 poena, a najveći pad su zabilježile akcije bankarskog sektora među kojima je vodeći gubitnik bila Societe Generale banka koja se spustila više od 2,5%. Britanski FTSE neznatno je porastao na 7.300,9 poena, dok je njemački DAX ostvario pad od 0,2% na 12.694,6 poena. Prema statističkim podacima Destatis-a, broj novih porudžbina u Njemačkoj, sezonski prilagođenih, porastao je 1% u odnosu na prethodni mesec – domaće porudžbine su skočile 3,8%, dok je broj porudžbina iz inostranstva porastao 4,8% od februara.

Sva tri glavna berzanska pokazatelja u Americi blago su porasla juče uprkos mešovitim kretanju evropskih berzi. Nasdaq i S&P500 ponovo su osvojili nove rekorde okončavši trgovanje na nivou od 6.102,7 i 2.399,4 poena, respektivno. Dow Jones je zatvorio trgovački dan na nivou od 21.012,3 poena, a dobitnik dana bile su akcije Apple-a koje su dostigle nivo od 153 USD. Zlato je započelo nedjelju rastom vrijednosti nakon prošlonedjeljnog kontinuiranog slabljenja, dok je euro dostigao šestomjesečni maksimum u odnosu na dolar. Tržište nafte se neznatno oporavilo – WTI je blago porastao na 46,5 USD po barelu, dok se evropskim Brent-om trgovalo u nevelikom plusu na 49,4 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *