Societe banku Montenegro bi mogao kupiti i Miodrag Kostić

1 komentar

Srbijanski biznismen Miodrag Kostić razmatra mogućnost da uđe na crnogorsko bankarsko tržište, a interesovanje pokazuje i za Societe Generale banku Montenegro. To je Vijestima potvrdilo više izvora iz bankarskog sektora i bliskih Kostićevoj MK grupi.

Vijesti nezvanično saznaju da, u slučaju da francuska Societe Generale (SG) grupa donese konačnu odluku o prodaji banke u Crnoj Gori, pored OTP-a koji je vlasnik Crnogorske komercijalne banke, za kupovinu postoji interesovanje više finansijskih i korporativnih grupa, među kojima je i beogradska MK.

Na pitanja o zainteresovanosti za Societe u Crnoj Gori, iz PR službe MK grupe su odgovorili: Ova tema kod nas nije trenutno aktuelna.

Kostić je nedavno preuzeo Alfa banku koja posluje u Srbiji od 2002. godine, kada je kupila Jubanku. Ima AIK banku, šestu u Srbiji po neto bilansnoj sumi u iznosu od 1,5 milijardi eura na kraju 2016. godine, a vlasnik je 20 odsto akcija slovenačke Gorenjske banke. MK Group je holding kompanija koja se sastoji od preko 35 firmi, a bave se poljoprivredom, turizmom, nekretninama, mesnom industrijom, obnovljivim izvorima energije…

Guverner CBCG Radoje Žugić izjavio je u aprilu da je definitivno da Societe odlazi sa crnogorskog tržišta.

Iz Societe Generale nije zvanično objavljeno da li se povlače, a iz francuske centrale je Vijestima nedavno saopšteno da ne žele da komentarišu glasine. Razlog da SG napusti Crno Goru mogao bi biti jedino dobra ponuda za banku, koja je ostvarila profit od 7,79 miliona eura u 2016. i preko milion u prvom kvartalu ove godine.

Iz mađarskog OTP-a, odnosno CKB-a duže su zainteresovani da kupe Societe, a opet je aktuelizovana informacija da je najvjerovatnije preuzimaju, nakon nedavnih spekulacija da je ta ideja propala.

Pitanje je da li su akcionari SG i pod kojim uslovima spremni da prodaju banku, nakon što je završena transakcija u Hrvatskoj. OTP grupa, sa sjedištem u Mađarskoj, preuzela je Splitsku banku od Societe Generale. Sve i da se dogovore predstavnici ove dvije banke u Crnoj Gori o kupoprodaji, regulator odlučuje da li će doći do njihovog spajanja. Eventualni kupac bi saglasnost za to morao da traži od Centralne banke Crne Gore (CBCG). Takav zahtjev nije stigao CBCG.

Guverner Žugić je, govoreći nedavno o pitanju spajanja ove dvije banke, rekao da je to posao kojem CBCG prilazi odgovorno i profesionalno, te da je riječ o delikatnoj odluci.

“Naše analize treba da odgovore na pitanje da li je to nepoželjna ili poželjna koncentracija na tržištu, da li je to dobra bankarska praksa. Ono što je potencijalno nametnulo oprez to je da imamo dvije najveće banke koje bi se spojile u jednu i moramo sagledati sve aspekte tog posla”, kazao je Žugić.

Iz Sindikata banaka Crne Gore su saopštili da bi to bila višestruka šteta za zaposlene te da bi omogućilo monopolski položaj na crnogorskom bankarskom tržištu.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Koliko god intreresovanje g-dina Kostica bilo povoljno za eventualni odlazak SoGen-a, njegovo preglomazno kupovanje banaka je rizik, ne samo njegov. A CG bankarski sekor nema tekuce zilavost da bilo kakvu krizu kljucnih banaka apsorbuje, sta god regulator tvrdio oko nominalne stabilnosti sistema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *