Profit Centralne banke 1,8 miliona

Dodajte komentar

Centralna banka (CBCG) prošle godine je ostvarila dobit od 1,83 miliona eura što je za oko 670 hiljada više nego u 2015., pokazao je Godišnji izvještaj o radu vrhovne monetarne institucije za 2016. godinu.

Finansijsko poslovanje CBCG pokazuje da su ukupni prihodi bili 13,48 miliona eura, a rashodi 11,64 miliona. Većinu prihoda vrhovne monetarne institucije čine naknade koje se naplaćuju od komercijalnih banaka, a koje ih prebaciju na korisnike svojih usluga građane i privredu.

Od ukupnih troškova 7,97 miliona se odnosi na zarade zaposlenih ili 600 hiljada više.

Troškovi zaposlenih (bruto zarade, druga primanja, naknade povećanih troškova zaposlenih, ostali troškovi zaposlenih) iznosili su 7,97 miliona eura i bili su veći za 7,93 odsto u odnosu na plan. Do povećanja broja zaposlenih prošle godine je došlo zbog obezbjeđenja blagovremenog izvršavanja novih funkcija i zadataka banke, objašnjeno je u izvještaju koji je ušao u skupštinsku proceduru.

Naknade povećanih troškova zaposlenih iznosile su 430 hiljada eura i veće su u odnosu na 2015. za 2,14 odsto. Te naknade se najvećim dijelom odnose na troškove službenog puta i troškove stručnog usavršavanja zaposlenih.

Iz CBCG objašnjavaju da su tokom prošle godine nastavili sa preduzimanjem opštih mjera interne ekonomije na planu racionalizacije troškova poslovanja.

“Posebno na administrativnim i operativnim aktivnostima kao što su efikasnije i racionalnije upravljanje nepokretnom imovinom, potrošnim materijalom i svim drugim kategorijama troškova na koje je menadžment mogao direktno uticati. Sprovedene su uštede na brojnim budžetskim pozicijama, a posebno na materijanim troškovima, troškovima osnovnih sredstava i opreme, telekomunikacionih usluga, reprezentacije, konferencija, seminara”, navodi se u izvještaju.

Na prihodnoj strani vrhovna monetama institutije je od naknada zaradila 9,5 miliona eura što je 6,91 odsto više nego 2015. godine. Više novca se slilo od naknada za usluge platnog prometa, kreditnog registra, usluge sa gotovim novcem, poslove fiskalnog agenta…

Finansijski prihodi su u 2016. godini iznosili 3,16 miliona eura i veći su za 82,39 odsto u odnosu na izvršene u 2015. godini. Razlog povećanja odnosi se na povećanje prihoda po osnovu kamata na hartije od vrijednosti.

Najznačajnija stavka finansijskih prihoda prihodi od kamata bili su 2,97 miliona eura i bili su za 81,6 odsto veći u odnosu na izvršene u 2015. godini, podaci su iz izvještaja.

Centralna banka nedavno je korigovala finansijski plan za ovu godinu tako da očekuje neto dobit od 1,38 miliona eura umjesto planiranih 736,9 hiljada.

Korekcije su urađene zbog toga toga što CBCG očekuje više novca od naknada za pružanje usluga platnog prometa. Drugi razlog je potreba vrhovne monetarne institucije da angažuje stručnog konsultanta koji će pomoći da se obezbijede preduslovi da se u crnogorski bankarski sistem i računovodstvene politike i finansijsko izvještavanje CBCG primijeni međunarodni standard finansijskog izvještavanja 9 (MSFI 9). Taj standard izvještavanja počeće da se primjenjuje od 1.januara naredne godine.

Kapital i dalje ispod minimuma

Ukupni kapital CBCG bio je 64,13 miliona eura što predstavlja povećanje od 2,39 odsto u odnosu na 2015. Osnovni kapital iznosio je 40 miliona eura. Prema Zakon o CBCG iz 2010. godine osnovni kapital mora da bude 50 miliona eura i taj novac je morao da se nadomjesti iz državnog budžeta. Međutim, ne samo da se to nije desilo već je zbog ekonomske krize CBCG dio svoje dobiti prethodnih godina uplaćivala u državni budžet. Nije poznato kada će se dostići ovaj zakonski minimum.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *