Prodaja NLB-a kreće sljedeće nedjelje

Dodajte komentar

Evropska komisija će početkom sljedeće nedjelje, najvjerojatnije u utorak, odobriti zahtjev slovena;ke vlade da NLB bude privatiyovana postepeno. 

Ako bi Brisel dao zeleno svjetlo na izmijenjene obaveze, da se 50 posto NLB-a proda do kraja godine, preostalih 25 iduće godine, onda će Slovenački državni holding (SDH) morati kao prodavac već sljedeće nedjelje, najkasnije u petak objaviti tzv. “intention to float”, odnosno namjeru o ponudi dionica na prodaju. Ako, naravno, NLB želi da proda u proljeće, a ne jesen. Slijedi objavljivanje prospekta s rasponom cijene, vremenskim rokovima, uključenima u kupovinu, i slično.

nezvanično, prospekt je spreman, čeka se, dakle, samo objavljivanje intention to float. Zatim ga mora potvrditi uprava SDH-a uz saglasnost Nadzornog odbora, kao i rukovodstvo i članovi Nadzornog odbora NLB-a. Na kraju ga pod nadzor uzima još ATVP.

Dva međunarodna i dva domaća prikupljača ponuda će u finansijskim centrima, vjerovatno u Londonu, New Yorku i Frankfurtu, provjeriti interes investitora za kupovinu NLB-a u rasponu cijene koja bude definisana. I na temelju toga, onda će oblikovati konačnu cijenu.

Kao što je poznato, država želi NLB da proda po knjigovodstvenoj vrijednosti i tako pšrikupi oko milijardu eura, a poznato je da se uporedne banke u Evropskoj uniji trenutno prodaju po nešto nižim cijenama.

Bonitetna agencija Moody's je trima najvećim slovenačkim bankama – NLB-u, NKBM-u i Abanki – na podlozi smanjenja rizika i poboljšanja poslovanja povećala bonitetnu ocjenu. Za NLB i Abanku u Moody'su očekuju povećanje rejtinga do dva procenta, a za NKBM čak dva do tri, objavila je STA.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *