Nipošto ne otvarajte ovaj mail na Google Docs-u

Dodajte komentar

Phishing, odnosno u slobodnom prevodu definicija “mrežne krađe identiteta” jedan je od najčešćih napada na milione korisnika širom svijeta.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jest činjenica kako su phishing napadi sve sofisticiraniji, sve ih je teže prepoznati, pogotovo za krajnje korisnike i sve više ljudi postaje žrtva ovakih napada.

Posljednji, veoma opasan napad odnosno metoda zabilježen je u Google Docs aplikaciji i prema pisanju na Redditu gotovo ga je nemoguće prepoznati u trenutku kada stigne lažna poruka pošte.

Razlika između dosadašnjih sličnih napada preko Gmail servisa elektronske pošte i ovog posljednjeg je upravo u nevjerovatnoj sofisticiranosti, jer posljednji napad ima sva obilježja legitimnog Google Docs poziva da posjetite dokument koji je jedan od vaših kontakata podijeilo s vama. Možda će se neko s pravom zapitati zašto bi otvarao poveznice na dijeljene dokumente ako mi niko nije najavio da će mi to poslati, no to je objektivno pitanje samo u slučaju kada vrlo rijetko dobijate pozive za uređivanje zajedničkih dokumeta.

A čak i tada vrlo lako možete nasjesti, jer u ovom slučaju sve izgleda više nego vjerodostojno.

Dakle, ako primite poruku kako vam je neko poslao pozivnicu na dijeljeni dokument unutar Google Docs aplikacije, provjerite nekoliko puta o kome se radi.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *