ERSTE blog: Upravo brojite dane do predstojećeg odmora?

1 komentar

Konačno ste dobili slobodne dane i isplanirali neko lijepo putovanje, ali vas muče pitanja – koliko novca ponijeti, kako ga zaštiti od krađe, koliko držati u gotovini, a koliko na kartici?

U ovom blog postu približićemo vam na koji način platne kartice i elektronsko bankarstvo mogu u velikoj mjeri učiniti vaš odmor opuštenijim i ugodnijim.

Oslobodite se nepotrebnog stresa i novac držite na kartici

Koliko puta vas je opteretila činjenica što na putu u svom džepu nosite veću količinu gotovine? Strah da će vam neko ukrasti novac čini vas nervoznim i smanjuje zadovoljstvo obilaska vaše destinacije.

Kako ne biste bili pod pritiskom, preporučujemo da većinu sredstava nosite na kartici. Obavezno aktivirajte SMS uslugu jer tako imate uvid u stanje računa i obavještenje o svakoj obavljenoj transakciji. Ako imate više kartica, vrlo je bitno da ih nikada, a posebno dok ste na odmoru, ne nosite sve zajedno. Izdvojite bar jednu, kako ih ne biste sve izložili gubitku ili krađi i čuvajte je odvojeno od drugih – u zaključanom sefu, na primjer. U slučaju krađe ili gubitka kartice ili bilo koje druge uočene nepravilnosti, pozivom kontakt centra Erste banke, možete blokirati karticu i time spriječiti da neko umjesto vas troši vnovac.

Kao dodatnu mjeru zaštite, prije kretanja na put, od Banke možete zatražiti smanjenje limita dnevne potrošnje, čime bi bio smanjen gubitak u slučaju da neko dođe u posjed podataka s vaše kartice. Nije loša ideja ni da otvorite poseban račun za koji ćete vezati posebnu karticu i na kom ćete držati samo onoliko sredstava koliko ste odvojili za putovanje. U svakom slučaju, sa karticom je vnovac mnogo sigurniji, a putovanje opuštenije.

Uštedite vrijeme i eliminišite nepotrebne troškove ako plaćate u stranoj valuti

Osim što je sigurnija od gotovine, kartica pruža i druge pogodnosti koje će vam biti važne tokom putovanja. Umjesto da se bavite sitninom, tražite mjenjačnice i plaćate visoke provizije za kupovinu druge valute ili brinete o ispravnosti novčanica – plaćajte karticom i pojednostavite trgovinu. Imajte u vidu i to da većina hotela, avio kompanija i rent a car agencija omogućava rezervacije svojih usluga isključivo karticom.Ako trgujete ili pravite rezervacije online, znajte da su sve kartice Erste banke uključene u 3D MasterCard Secure code program dodatne zaštite prilikom trgovine na internetu.

Budite odgovorni i koristite putno osiguranje

Kako biste na putu bili još bezbrižniji, uz važeću Erste kreditnu karticu imatebesplatno zdravstveno osiguranje za sebe i članove svoje porodice.

Kada su finansije u pitanju – ne dozvolite sebi potpunu relaksaciju

Pored SMS usluge, elektronsko bankarstvo Netbanking vam omogućava uvid u finansije 24h dnevno. Može se desiti da ste prije kretanja na putovanje, od žurbe i euforije, zaboravili platiti neki račun, ili da vas je, dok ste na putu, prijatelj ili neko od članova porodice zamolio za pozajmicu. Možda imate poseban račun i karticu gdje držite sredstva namijenjena putovanju (kao što smo ranije u postu preporučili), ali vam ipak treba dodatni iznos? Ako već imate aktivirano elektronsko bankarstvo, plaćanje ili transfer sredstava sa jednog računa na drugi možete obaviti online sa bilo kog mjesta u svijetu. Dovoljan vam je samo pristup internetu.

Međutim, prilikom pristupa sistemu elektronskog bankarstva vodite računa da ne koristite besplatne wifi mreže i računare u internet kafeima/hotelima gdje sigurnost vaših podataka može biti ugrožena.

Keš je ipak nekada nezaobilazan

Postoje situacije kada je plaćanje gotovinom neizbježno. Na primjer, kada trgujete kod uličnih prodavaca ili u suvenirnicama. Preporučujemo da u gotovini nosite do 20% ukupnih sredstava odvojenih za putovanje. Ukoliko vam je u nekom trenutku ipak potrebna dodatna gotovina, možete je podići na bankomatu vrlo brzo i jednostavno, bez brige o kursu i konverziji valuta. Ovdje uvijek imamo isti savjet – prilikom unosa PIN-a, zbog sigurnosti, rukom prekrijte tastaturu bankomata. PIN nikako ne zapisujte na listici, poleđini kartice ili na bilo kom mjestu sa kog lako može biti ukraden i iskorišćen.

Dodatna pogodnost za korisnike Erste debitnih kartica je da mogu podizati gotovinu bez naknade na bankomatima banaka članica Erste Grupe.
Plaćanje karticama i putem elektronskog bankarstvasu među najsigurnijim opcijama ako ste u inostranstvu, a banke kontinuirano rade na osavremenjavanju i razvoju dodatnih nivoa sigurnosti ovog načina upravljanja novcem. Zato se nemojte brinuti, isplanirajte svoje putovanje i uživajte u zasluženom odmoru.
Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • “Međutim, prilikom pristupa sistemu elektronskog bankarstva vodite računa da ne koristite besplatne wifi mreže i računare u internet kafeima/hotelima gdje sigurnost vaših podataka može biti ugrožena.” A dje cemo drugo? Ne na javnom mjestu, ne u kafeu, ne u hotelskoj sobi, ne na aerodromu… ne mogu vise ni da smislim lokacije dje se moze besplatno nakacit na wifi mrezu… A usput, kolike su provizije na podizanje kesa na bankomatima u inostranstvu? Jednom podigoh 300 dinara na aerodromu u BG, stize SMS da je skinuto 9.17 eura! 3x vise…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *