Poslovni rezultati kompanija podstakli evropske berze

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro su cijene dionica porasle, ponajviše u finansijskom i naftnom sektoru, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 10,00 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je juče ostao gotovo nepromijenjen blizu nivoa u zadnjih 20 mjeseci.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,30 posto, na 7.255 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,50 posto, na 12.587 bodova, a pariški CAC 0,55 posto, na 5.330 bodova.

Najviše su, u prosjeku 1,3 posto, jutros skočile cijene dionica u finansijskom sektoru.

Pritom je među najvećim dobitnicama dionica HSBC-a, sa skokom cijene za 3,4 posto, jer je ta britanska banka izvijestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim rezultatima.

Podršku tom sektoru pruža i jučerašnji signal američke centralne banke da namjerava da se drži svoga plana o postupnom povećanju ključnih kamatnih stopa.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda ostavili su kamatne stope nepromijenjene, kao što se i očekivalo.

U saopštenju su poručili da je usporavanje rasta američke privrede u prvom tromjesečju vjerovatno prolazno, da je potrošnja domaćinstava solidna, da su poslovne investicije ojačale i da se inflacija približava ciljanim nivoima.

Poručili su, takođe, da je tržište rada snažno i da su temelji koji podržavaju rast potrošnje i dalje solidni.

Iz tih su poruka ulagači zaključili da Fed ostaje pri svom planu da do kraja godine još u dva navrata poveća kamatne stope.

Tako se na tržištu novca sada procjenjuje da postoji 72 posto izgleda da će Fed povećati te kamate već u junu, dok su prije saopštenja Feda ti izgledi iznosili 63 posto.

Snažno su jutros, 1,1 posto, porasle i cijene dionica u naftnom sektoru, što se zahvaljuje dobrim poslovnim vijestima iz Statoila i Royal Dutch Shella.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *