Pomoć da ne zaglavljujete na poslu: Kako izaći na vrijeme?

Dodajte komentar

Teoretski da, ali praktično nemate radno vrijeme, jer se nikada ne zna kada ćete napustiti posao i kancelariju. Možete da se pravdate obimom posla, ali mnogo je toga u vašim rukama. Ovo je pomoć kako da konačno doživite da svakog dana s posla izlazite na vrijeme.

Odredite sebi tačno vrijeme odlaska sa posla

Kada stignete ujutru na posao odredite sebi tačno vrijeme do kada ostajete. Zabilježite ga, podesite alarm ili jednostavno zacrtajte to vrijeme u glavi. Ovo možda zvuči jednostavno, ali mnogima proleti dan i za čas dođe kraj radnog vremena, a da posao nije ni pri kraju. Umjesto što rasipate svoju energiju na druge stvari i dohvatate se poslova kojih i treba i ne treba, fokusirajte se na svoje radne zadatke.

Recite kolegama kad idete sa posla

Ukoliko kolege obavijestite da kancelariju napuštate u 17h i ni minut kasnije, vrlo je vjerovatno da ćete to i ostvariti. Ovako im govorite da vam na vrijeme prenesu određene zadatke i zahtjeve, jer kasnije nećete biti dostupni. Pokušajte već sjutra. I tako narednih nekoliko dana. Kolege će se naviknuti na vaš raspored i vrijeme odlaska, a vama će postati rutina koju ćete vremenom sve lakše sprovoditi u djelo.

Ostavite 20 minuta prije odlaska

Kada odredite vreme odlaska, na primjer 17h časova, posljednjih 20 minuta posvetite sređivanju radnog stola, proveri e-mail pošte, pripremi papira i potrebnih dokumenata za sjutrašnji dan. Posljednjih par minuta iskoristite za razgovor i eventualne dogovore sa šefom ili kolegama.

Prvo uradite najteži dio posla

Umjesto da teži dio posla ostavljate za kraj dana, kad ste najumorniji i najmanje efikasni, neka to bude prva stvar koju ćete ujutru uraditi. Ako prvo završite sa zahtjevnijim dijelom posla, daleko ćete se brže izboriti sa lakšim obavezama, a kraj radnog vremena vam neće biti stresan. Ako vam je lakše, napišite na papir listu priorieta i na kraju dana provjerite u kojoj mjeri ste ispoštovali svoje ciljeve. Ovo vam možda neće ubrzati kraj radnog vremena, ali mirniji i zadovoljniji ćete otići kući, znajući da ste veliki dio posla uradili.

Ne gubite vrijeme u kancelariji

Ako svakog dana na poslu ostanete duže nego što je potrebno, znajte da svoje vrijeme neefikasno trošite. Umjesto što odgovarate na svaki e-mail i poruku iste sekunde, odredite sebi vrijeme koje ćete posvetiti ovakvoj komunikaciji – na primjer, na pola sata ili sat vremena, i držite se tog rituala. Ako je moguće koristite što više telefon. Bićete efikasniji i uštedjećete mnogo vremena koje provodite u čitanju i odgovaranju, a kroz direktan razgovor dobićete sve potrebne informacije. Iako je neophodno da ste u kontaktu sa kolegama, stalna komunikacija ometa i može ozbiljno da naruši vašu produktivnost i fokus. Smanjite je na minimum. Sat otkucava, zato pametno trošite svoje vrijeme.

Manje koristite društvene mreže

Stres, pritisak ali i dokolica na poslu umiju da ‘odvuku’ na sajtove društvenih mreža – Twitter, Facebook, Instagram. Ukoliko vam je pala koncentracija i potrebna vam je pauza iskoristite je, ali na bolji način – prošetajte po kancelariji, uzmite komad čokolade ili svježeg voća da povratite energiju. Sve je bolje od dodatnog zurenja u monitor koliko god vam se činilo zanimljivim. Neke firme svojim zaposlenima zabranjuju ove sajtove, ali ukoliko to nije vaš slučaj, postoji i Freedom aplikacija, koja korisnicima blokira pristup internetu na par sati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *