Najviše prigovora zbog kredita u švajcarcima

Dodajte komentar

Bankarskom ombudsmanu se u prvom kvartalu ove godine obratilo 150 klijenata i žiranata, sedam odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Bankarski ombudsman, Halil Kalač, kazao je agenciji Mina biznis da je najviše bilo prigovora korisnika kredita indeksiranih u švajcarskim francima (CHF).

On je rekao da su se najbitniji i najčešći prigovori preduzeća odnosili na kreditne proizvode, odnosno visoke kamatne stope, visok koleteral za obezbjeđenje i kratak grejs period.

Građani su se, prema riječima Kalača, žalili na neprihvatanje reprogramiranja ranije odobrenih kredita u cilju olakšanja izmirenja obaveza i blokade više od polovine iznosa zarada ili penzija, tekućih raču-
na i overdrafta, kao i drugih primanja, zbog kreditnih i drugih obaveza, kao i po osnovu rješenja javnih izvršitelja.

Bankarskom ombudsmanu obratilo se i 50 korisnika kredita indeksiranih u CHF, koji su se žalili da im obveznici konverzije u brojnim slučajevima nijesu dostavili tečne podatke o visini duga po kreditu na dan konverzije, ali i na obračin zatezne kamate, koja je dopunama Zakona o konverziji kredita indeksiranih u CHF-u u eure isključena.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *