EU tržišta: Dionice skliznule s najviših nivoa u 20 mjeseci

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene dionica skliznule su s najviših nivoa u 20 mjeseci jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 10,00 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je juče porastao 0,75 posto i dosegnuo novi najviši nivo u 20 mjeseci.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na gubitku 0,20 posto, na 7.234 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,10 posto, na 12.495 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.296 bodova.

Među najvećim je gubitnicama, s padom cijene za 6 posto, dionica Hugo Bossa jer su poslovni rezultati tog njemačkog modnog proizvođača u prvom tromjesečju bili nešto slabiji nego što su analitičari očekivali.

Iz istog je razloga cijena dionice Dialog Semiconductora pala gotovo 3 posto.

Pod pritiskom su i dionice Daimlera i BMW-a jer je ulagače zabrinuo pad prodaje automobila u SAD-u u aprilu.

S druge strane, porasle su cijene dionica u farmaceutskom sektoru, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompaniji Novo Nordisk i Fresnius.

Prema podacima Reutersa, dosad je oko 110 kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa objavilo kvartalne poslovne rezultate, pri čemu ih je otprilike 70 posto nadmašilo očekivanja analitičara, više od 49,5 posto koliko je iznosio prosjek prebačaja u prethodnim kvartalima.

Analitičari, pak, procjenjuju da su zarade kompanija u proteklom tromjesečju porasle 10,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, odnosno 6,2 posto ako se isključe rezultati naftnih kompanija.

No, ulagači su oprezni jer je uskoro moguće povećanje kamata u SAD-u.

Danas završava dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke, koji će objaviti svoje zaključke. Ne očekuju se nikakve promjene u monetarnoj politici, no mnogi analitičari smatraju da bi Fed mogao signalizirati da u junu namjerava da poveća kamate.

I na azijskim berzama jutros se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 10,00 sati bio u minusu 0,1 posto, nakon što je juče dosegnuo najvišu nivo od juna 2015. godine.

Na Tokijskoj se berzi zbog praznika do kraja nedjelje ne radi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *