Može li Montenegro Airlines opstati bez pomoći države

Dodajte komentar

Otkako je promijenjena uprava u Montenegroerlajnzu (MA) prošla su tri mjeseca, a novi menadžment još nije našao rješenje za budućnost kompanije koje će predstaviti Vladi. U prvom kvartalu su uspjeli da ostvare bolji finansijski rezultat u odnosu na isti period lani i takav trend će, kako su kazali “Danu”, nastaviti u narednom periodu.

“Montenegroerlajnz funkcioniše stabilno i sve svoje poslovne aktivnosti operativne, komercijalne i finansijske obavlja redovno. Bolji buking u odnosu na isti period prethodne godine ide u prilog očekivanjima da će ljetnja sezona biti uspješna. Kompanija je u ljetnji red letjenja ušla sa flotom od pet operativnih aviona, jednim manje nego lani, zbog ušteda i optimizacije korišćenja flote. Saobraćaj funkcioniše po planiranom redu letjenja, a MA zadovoljava sve međunarodne standarde i stroge vazduhoplovne propise sa aspekta sigurnosti, bezbjednosti i redovnosti aviosaobraćaja”, naveli iz aviokompanije.

Gubitak kompanije je 72 miliona eura i lani je zabilježen rekordan minus od 11,4 miliona u poslovanju. Sa minusom se poslovalo i u prvom kvartalu, ali manjim nego lani. Dug od 72 miliona najviše opterećuje poslovanje državnog preduzeća.

“Uprava Montenegroerlajnza, u saradnji sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i Ministarstva finansija, radi temeljnu analizu poslovanja sa fokusom na finansijsko i komercijalno ioslovanje, operativno funkcionisanje i organizacionu strukturu društva, u cilju pronalaska rješenja za kompaniju, o čemu će javnost biti informisana”, naveli su iz MA.

U januaru je na mjesto predsjednika odbora direktora MA došao Nikola Vukićević, dok se na funkciju izvršnog direktora vratio Živko Banjević. Oni su na tim pozicijama zamijenili Daliborku Pejović i Zorana Kostića.

Za budućnost MA se pominjalo nekoliko scenarija, a skoro svaki je uključivao pomoć države, kao vlasnika kompanije. Najgori scenario je bio stečaj, koji još nije definitivno isključen. MA još čeka državne institucije da donesu odluku da li se njima može reprogramiragi poreski dug od oko 15 miliona eura, shodno Zakonu o reprogramu poreskog duga. Razlog zbog kojeg ne bi mogli je taj što su već jednom primili državnu pomoć.

Ekspert za oblast saobraćaja i infrastrukture EU za Vestern Balkans Berlin proces Rajko Uskoković smatra da bi MA trebao biti predmet svakodnevne analize i procjene resornog ministarstva i Vlade, s obzirom na trenutno stanje, nagomilane gubitke i izgubljene pozicije na nekim tržištima.

“Biti nacionalni avioprevoznik, a nemati podršku većinskog vlasnika je nezamislivo. Država je propustila veliki broj šansi da reaguje jer se MA ne bi našao u ovoj situaciji da su se blagovremeno pravile analize, presjeci stanja i planovi za izlazak iz krize”, izjavio je Uskoković za”Dan.

Kako je kazao, sada kada se dug nagomilao na 70 miliona, kada su za sezonu operativna četiri, eventualno pet aviona i kada je MA izgubio povjerenje poslovnih partnera zbog neizmirivanja obaveza, kada je potrošeno 11 miliona eura za restrukturiranje kompanije, boji se da je kasno za nacionalnog avioprevoznika.

“Jedan od načina da se pokuša spasiti MA je krenuti sa optimizacijom broja zaposlenih, aviona i poslovnih prostora i to treba raditi sada, kako bi se plan za spasavanje kompanije našao na stolu Vlade, povjerioca i partnera do 1. jula”, zaključio je Uskoković.

Većinski vlasnik, odnosno država, kako je istakao, vjerovatno će biti prinuđena da zbog doprinosa turističkoj privredi i privredi uopšte preuzme većinu dugova na sebe.

“Tu, prije svega mislim na poreski dug, dug prema subjektima koji su u državnom vlasništvu i prema brazilskoj banci BNDES. To je gro gubitaka koji treba da rješava država. Imovina kojom sada raspolaze MA je uglavnom hipotekarno opterećena i biće teško otplatiti kredite da se ta imovina vrati pod okrilje MA”, istakao je Uskoković.

(Cijeli tekst u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *