Zagrebačka banka zbog Agrokora u gubitku od 167 miliona kuna

Dodajte komentar

Zagrebačka banka d.d. (ZABA) u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila je gubitak nakon oporezivanja od 167 miliona kuna (oko 22 milioa eura) uslijed povećanja vrijednosnih usklađenja plasmana trgovačkim društvima i rezervacija na 800 miliona kuna.

Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezervisanja za gubitke iznose 800 miliona kuna i veći su za 765 miliona kuna u odnosu na prvo tromjesečje 2016., u najvećoj mjeri zbog povećanja rezervacija po plasmanima trgovačkim društvima, navodi se u poslovnom izvještaju, objavljenom u danas. Vjerovatno se glavnina tog iznosa odnosi na Agrokor jer poznato je da je Zaba jedan od glavnih domaćih povjerilaca Agrokora.

Poslovni prihodi banke u tom su razdoblju povećani gotovo 7 posto, na 1,06 milijardi kuna, zbog nižih troškova finansiranja, povećanja neto prihoda od provizija i naknada te porasta neto dobiti od trgovanja i ostalih prihoda.

Neto prihod od kamata u tome je razdoblju dostigao 681 milion kuna, što je povećanje od 8 miliona kuna ili 1,2 posto.

Neto prihod od provizija i naknada iznosio je 248 miliona kuna, što je povećanje od 27 miliona kuna ili 12,2 posto. IStovremeno, neto dobit od trgovanja i ostali prihodi iznose 129 miliona kuna te su 33 miliona kuna ili 34,4 posto veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Ukupni troškovi banke u tom su razdoblju povećani za 5,6 posto, na 488 miliona kuna, tako da je dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezervacija za gubitke bila 570 milion akuna ili 8 posto veća nego u prvom tromjesečju lani.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *